Leden raad en college gemeente Het Hogeland bezoeken Lauwersoog

Foto: Kor Berghuis

LAUWERSOOG – Raads- en collegeleden van gemeente Het Hogeland zijn maandag op haventour geweest in de haven van Lauwersoog. Zij deden dit samen met collega’s van de gemeente Noardeast-Fryslân.

Onder leiding van ‘havenbaron’ Harm Post werd kennis gemaakt met scheepswerf Next Generation Shipyards, waar Albert Keizer de ontwikkeling van het bedrijf liet zien. Op het gebied van duurzaamheid – wat hoog in het vaandel staat bij het bedrijf – worden volop kansen gezien in de verdere ontwikkeling van waterstof als brandstof. Vervolgens kreeg het gezelschap een rondleiding over het terrein van het bedrijf, waarbij uiteraard stil werd gestaan bij de imposante scheepslift, wat een essentieel onderdeel van de snelle ontwikkeling van het bedrijf is.

Rondleiding over het terrein

Toen was het tijd voor wat actie, namelijk een demonstratie van het dichten van gat in bijv. een tank of een scheepsromp met de “leak-stop-gun”. Een innovatie waar we zeker nog meer van gaan horen en welke voor diverse doeleinden toe te passen is.

De activiteiten in een haven kun je vanaf de kade bekijken, maar vanaf het water kijk je heel anders tegen een haven aan. Met de MS Silverwind werd een vaartocht door de haven gemaakt en uiteraard ook nog een stukje buitengaats gevaren. Jelle Bos van Beleef Lauwersoog vertelde aan boord het verhaal van zijn bedrijf en benoemde de kansen en uitdagingen voor het gebied, zeker ook voor de toeristische ondernemers.

Tijdens het laatste onderdeel van de haventour vertelde Harm Post – directeur van de Haven Exploitatiemaatschappij Lauwersoog – in restaurant De Voormalige Noorman wat de ontwikkelingen van de haven in de laatste jaren zijn geweest en welke focus de haven heeft voor de komende jaren.

Jelle Bos aan boord van MS Silverwind en Harm post in De Voormalige Noorman hebben aandacht

De haven heeft de verschillende poten visserij, offshore en toerisme /recreatie nodig om een volwaardige haven te kunnen zijn voor nu en in de toekomst. Ze kunnen elkaar versterken. De haven zal zich inzetten op verduurzaming met o.a. zonnepanelen op daken van de gebouwen. De productie en het gebruik van waterstof is een uitdaging waar de haven met zijn ondernemers voor wil gaan. Een belangrijk item voor de haven van Lauwersoog is en blijft een voldoende diepgang van het Westgat.

Tijdens de middag en avond zag men diverse garnalenkotters vertrekken voor een korte trip op zee, vanwege de door de sector zelf ingestelde vangstbeperking op garnalen.

De veerboot en een garnalenkotter voor de kust bij Lauwersoog

Voor de inwendige mens was – zoals je bij een haventour mag verwachten en zéker bij een vissershaven – een zeer verzorgde visbuffet in Jelle Bos’ restaurant aan het eind van de pier. Het was een prima afsluiting van een leerzaam ‘uitje’.

Voor veel raadsleden van de nieuwe heringedeelde gemeenten was de haven van Lauwersoog een onbekende of een plek waar je een visje kunt eten en de boot naar Schier vertrekt. Het is duidelijk geworden dat er veel meer te doen is in de haven en dat door samenwerking van de verschillende bedrijven er hele mooie ontwikkelingen zijn. Een leerzame kennismaking met de haven en een aantal bedrijven, wat zeker voor herhaling vatbaar is, omdat er nog zoveel meer mooie bedrijven te bezichtigen zijn en er veel ontwikkelingen zijn om te blijven volgen.

“Het is goed om je als raads- en collegelid te verdiepen in de verschillende aspecten van de nieuwe gemeente. Vergaderen moet zo nu en dan, maar de werkvloer op is velen malen belangrijker om te zien en te horen wat er leeft”, aldus raadslid Kor Berghuis.

Cookieinstellingen