Willem van Twillert speelt in borg Verhildersum Leens

Het secretaireorgel in borg Velhildersum
Het secretaireorgel in borg Velhildersum
Foto: Landgoed Verhildersum

LEENS – Tijdens Orgeldag Noord Nederland op 11 mei speelt de bekende organist Willem van Twillert op het secretaireorgel in de borg Verhildersum te Leens.

Sinds enkele jaren staat in de borg Verhildersum een mooi secretaireorgel. Tijdens Orgeldag Noord Nederland krijgt u de kans te genieten van dit orgel in een huiselijke setting. De bekende organist Willem van Twillert is bereid gevonden deze dag het secretaireorgel te bespelen. Tijdens de openingstijden van het museum bent u van harte welkom om dit te komen beluisteren. Om 17.00 uur geeft Willem van Twillert  een concert op het Hinszorgel in de Petruskerk van Leens.

Willem van Twillert is een Nederlands organist en componist. Hij begon zijn loopbaan in 1967 op 15 jarige leeftijd als kerkorganist in de Maranathakerk in Bunschoten. In die tijd begon hij ook met het schrijven van psalmbewerkingen. Van Twillert is in 1976 afgestudeerd aan het Conservatorium van de Vereniging Muzieklyceum te Amsterdam (praktijkdiploma kerkmuziek bij Frits Mehrtens) en was dat jaar ook finalist bij het Franse orgelconcours Grand Prix de Chartres. In 1978 behaalde Van Twillert cum laude het diploma Uitvoerend Musicus (UM) en de aantekening improvisatie bij de Acte B voor Orgel aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam. Sinds 1979 is hij als organist verbonden aan de Johanneskerk te Amersfoort. Midden jaren ’80 ging hij psalmbewerkingen in klassieke stijl componeren naar het voorbeeld van Klaas Bolt, geënt op het orgel dat hij bespeelde. Daarnaast componeert hij in romantische en moderne stijl. Willem nam ook enkele jaren compositie les en instrumentatie les bij Henk Alkema. Zijn repertoire als uitvoerend organist bevat ook zelden uitgevoerde werken.

Verder is Van Twillert jurylid geweest bij diverse Nederlandse orgelconcoursen. Zo was hij bijvoorbeeld in 2000, 2004 en 2010 jurylid voor de Stichting Groningen Orgelland ten behoeve van amateurorganisten. Samen met zijn vrouw beheert Van Twillert de Stichting Promotie Orgelprojecten (Stichting POP).

Voor meer informatie www.verhildersum.nl en www.hinszorgelleens.nl

Cookieinstellingen