Eerste aansluitingen snel internet in gemeente de Marne

De symbolische aanlanding van de kabel in Zoutkamp dit voorjaar.
De symbolische aanlanding van de kabel in Zoutkamp dit voorjaar.
Foto: Archief HN

DE MARNE – In de afgelopen weken zijn de eerste adressen aangesloten op de nieuwe breedband internetverbinding van Rodin Broadband Groningen. Een tiental adressen in gemeente De Marne maakt vanaf nu als ‘pilot’ gebruik van het snelle internet en de telefonie en televisiediensten van Kabelnoord uit Dokkum.

Na de succesvolle aansluiting van deze eerste adressen op een draadloze internetverbinding is het pad nu vrij om begin volgend jaar op volle kracht verder te gaan met het aansluiten van alle adressen die zich vanaf maart hebben aangemeld.

Voordat Rodin Broadband Groningen aan de slag gaat om de verbindingen te realiseren moet ze per gemeente twee belangrijke stappen zetten. In de eerste plaats is dat de ‘vraagbundeling’. Daarbij worden de adressen die in aanmerking komen voor een gratis aansluiting gevraagd of ze mee willen doen. Dat kunnen de inwoners kenbaar maken door een abonnement af te nemen (waar ze overigens pas voor gaan betalen als de diensten geleverd worden). In de gemeenten De Marne, Winsum, Eemsmond, Bedum en Loppersum is deze inventarisatie inmiddels met succes afgerond. In elk van deze gemeenten is genoeg belangstelling en kan het project doorgaan.

Na de inventarisatie maakt Rodin een plan voor het aansluiten van de adressen. Dat kost even tijd. Niet overal kan of mag gegraven worden. En op sommige plaatsen kiest Rodin Broadband ervoor om naast het aanleggen van glasvezel gebruik te maken van draadloze ‘internet over radio’ verbindingen. Die bewoners krijgen precies hetzelfde snelle internet, desgewenst aangevuld met televisie en telefonie. Alleen de techniek is iets anders.
Volle kracht vooruit Nu in gemeente De Marne de hoofdglasvezel aangelegd is en de eerste draadloze verbindingen actief zijn, kunnen de graaf- en aansluitploegen begin volgend jaar volle kracht vooruit met het aansluiten van de adressen die zich inmiddels aangemeld hebben. Op dit moment loopt de inventarisatie in Ten Boer. Aansluitend volgt het ‘Slochteren’ deel van gemeente Midden Groningen en daarna nog Appingedam en Delfzijl. Zoals in de regeling Snel Internet Provincie Groningen is beschreven worden de negen ‘aarbevingsgemeenten’ met voorrang aangesloten op het snelle internet.

Direct na deze gemeenten gaat Snel Internet Groningen aan de slag in de rest van Groningen. In iedere Groninger gemeente zijn adressen waar tot op heden geen snelle internetverbinding beschikbaar is. Rodin gaat daarom vanaf medio 2019 gelijktijdig in het westen en het oosten van de provincie inventariseren. Met het aanbod, een gratis aansluiting, is de verwachting dat de inwoners die in aanmerking komen niet lang na hoeven te denken en massaal gebruik zullen maken van deze unieke kans.

Cookieinstellingen