Oproer rond de Afscheiding nagespeeld in Catharinakerk Ulrum

Foto: Berto Merx

ULRUM – Oproer in Ulrum; 100 soldaten waren er op 900 inwoners van het in 1834 totaal onbekende dorpje diep in de binnenlanden van Groningen. Het was het jaar van de afscheiding, de heibel rond dominee Hendrik de Cock, de dag van 14 oktober, het was erg onrustig in Ulrum

Maandagavond waren de mannen en vrouwen in de Schatkoamer van Ollerom, in de voormalige lagere school aan de Haarweg. Zij zijn de figuranten en hoofdrolspelers van het spektakelstuk dat 12 oktober wordt opgevoerd waarin de emeute die de hervormde kerk toen trof, wordt nagespeeld. Wim Pruim heeft zich uitgedost als dominee De Cock. Humor: hij slaat een kerkboekje willekeurig open en begint te lezen: “Pauze” staat er tussen twee liederen. Nou ja, dan is het pauze.

Het gezelschap is zo goed als aangekleed:  militairen in wit, rood en blauw, dominees, veldwachters, vrouwen. Hier nog een knoop, daar nog een attribuut. De manifestatie vindt plaats in de Catharinakerk aan de Hendrik de Cockstraat en begint om 19.30 uur. Ook wordt het boek De Afscheiding gepresenteerd van de hand van Marcel de Jong. Burgemeester Koos Wiersma en Margreet de Cock, nazaat van de dominee, zullen de eerste exemplaren in ontvangst nemen. 

Cookieinstellingen