Kosten jeugdzorg Hogeland rijzen de pan uit: 2,5 miljoen tekort

Wethouder Smits.
Wethouder Smits.
Foto: Berto Merx

LEENS – De vier Hogelandgemeenten hebben over 2017 een tekort van 2,5 miljoen op de jeugdzorg. Wethouder Smit: “We moeten jeugdzorg leveren en er is geen budget voor.”

Alle gemeenten in de provincie Groningen draaien dat jaar voor 30 miljoen in het rood voor hulp aan jeugd. “Opvallend is dat van het totaal aan indicaties voor zorg, slechts 60 procent daadwerkelijk hulp krijgt. Het is merkwaardig dat van de tien jeugdigen er slechts 6 daadwerkelijk de hulp accepteert, opneemt,” zegt Anne Marie Smits, wethouder van De Marne.

De jeugdhulpverlening is door de regering indertijd over de schutting van de gemeenten gegooid. Met minder geld en met de gedachte dat de gemeenten dit effectiever konden uitvoeren. Smits: “Men ging er van uit dat de gemeenten in staat zouden zijn méér jongeren vroegtijdig hulp te verlenen waardoor het aantal ernstige, dus dure gevallen zou afnemen. Wat zich daadwerkelijk heeft voorgedaan is dat er minder jongeren om hulp vragen maar wel om dure hulp. En dat rijst de pan uit.”

De gemeenten Bedum, Winsum, Eemsmond en De Marne hebben een taakgroep ingesteld om te onderzoeken hoe dit probleem in de greep te krijgen is. Ook het Regionaal Inkoopbureau Groninger Gemeente RIGG dat de hulp voor jeugdzorg voor de gemeenten inkoopt, heeft een taakgroep ingesteld die op provinciaal niveau de oorzaken van het uit de hand lopen van de kosten voor de jeugdzorg gaat onderzoeken. Daarvoor moeten de gemeenteraden extra in de buidel tasten. Voor De Marne kost dit provinciale onderzoek voor 2018 een slordige 600 duizend euro.

Smit: ‘De wet schrijft voor dat ieder kind de zorg moet krijgen die het nodig heeft. Je moet verstrekken. Het is een open eindregeling. Je hebt echter een beperkt budget.”

Berto Merx

Cookieinstellingen