Jaap Voogel uit Kruisweg overleeft de Hel van Valkenswaard

Links Redmar Dijkman, Kees Sanders midden en Jaap Voogel.
Links Redmar Dijkman, Kees Sanders midden en Jaap Voogel.
Foto: HogelandNieuws

VALKENSWAARD – Jaap Voogel uit Kruisweg wist zondag de Hel van Valkenswaard te overleven. De tweedejaars nieuweling renner van het Young Talents Cycling Team eindigde in de koers over 80 kilometer op de 40e plaats.

Officieel heet de wedstrijd de Omloop van Valkenswaard. De Hel van Valkenswaard zou een betere naam moeten zijn voor deze klassieker die voor het eerst op de agenda stond. Dertig procent van het parkoers bestond uit gravel, veldwegen. Plus nog twee kasseienstroken. De renners kregen twee  ronden van 40 kilometer voor de kiezen. Ploegleider Berto Merx: “We hadden zaterdagavond het parkoers verkend en het was bar en boos. Korte stukken gewone weg, door dorpjes rond Valkenswaarden dan door het opwaaiend stof op de gravelwegen. En als toefje de kasseienstroken. Een mooie omgeving voor wie van natuur en wandelen houdt. We reden zondag met een eenvoudige strategie, vanaf de start gassen en voorin blijven en maar hopen dat we geen lekke band krijgen en niet in de valpartijen terecht komen. Op zulke wegen een moment twijfelen, is gelijk aan jasje aantrekken.”

Bij de eerste doorkomt na 40 kilometer zaten Jaap Voogel en teamgenoot Redmar Dijkman uit Lutjegast goed gepositioneerd in het peloton. YT-er Kees Sanders uit Groningen zit in de achtervolgende groep op ongeveer 1 minuut achterstand. Dijkman die zich eerder al met een ontsnappingspoging had bemoeid, kreeg vlak daarna een lekke voorband en werd terug geworpen in de achtervolgende groep. Het inmiddels tot 50 man uitgedunde peloton van de 150 gestarte renners hield de vaart erin en de achtervolgers zagen hun achterstand oplopen tot vier minuten. Verschillende pogingen van renners om te ontsnappen, zetten geen zoden aan de dijk en het kwam op een massasprint aan in de straat met uitzicht op de brouwerij van Dommelsch Bier.

Ploegleider Merx: : “Jaap heeft nog niet het vermogen om aan het eind van de koers de beloning op te halen. Dat komt nog wel. De lekke band van Redmar die in de tweede groep eindigde is doodzonde. Hij kan zeker een mooie uitslag rijden. Maar ja, zo is de koers nu eenmaal. Kees Sanders heeft als eerstejaars nieuweling een mooie wedstrijd gereden. Jaap Voogel en Redmar Dijkman gaan volgend jaar de kern vormen van een sterk team bij de junioren, de 17 en 18 jarigen.”

Dit weekend reed Nynke Pellikaan uit Den Andel zich in Oldenzaal naar de zevende plaats. De dames-wedstrijd eindigde in een massasprint.

Cookieinstellingen