Groningen Swim Challenge 2018

ZOUTKAMP/LAUWERSOOG –  Zaterdag vond de 5e editie plaats van de Groningen Swim Challenge; de zwemestafette van Zoutkamp – via het Reitdiep – naar hartje Groningen. Om 05.30 uur gaf burgemeester Koos Wiersma in de haven van Zoutkamp het startschot.

Drukte bij Palingrokerij Gaele Postma

Om half 5 – een uur voor de start – was het al een drukte van belang bij Palingrokerij Gaele Postma. De laatste voorbereidingen werden daar getroffen, daarnaast was er thee en koffie voor iedereen. Ook in de haven was er al leven in de brouwerij, waar verscheidene volgboten zich klaarmaakten. Vanaf het vlaggenschip klinkt wenste de speaker alle inwoners van Zoutkamp een “Goede Morgen” om vervolgens de doorslapers met  “Bird is the word” van The Trashmen te wekken.

Even voor half 6 was het tijd voor Koos Wiersma, de burgervader van gemeente De Marne. Hij sprak z’n respect voor de deelnemers uit, liet weten dat de sponsorteller al op ruim 200.000 euro stond en deed ook namens zijn gemeente een donatie aan het goede doel. In z’n enthousiasme versprak hij zich: “En dan zal ik nu even de eerste zwemmers afschieten”. Het aanwezige publiek en de zwemmers die niet als eersten het water ingingen lachten, de starters op de ponton keken angstig achterom, waar Wiersma met een pistool in de hand stond. Uiteindelijk kwam het toch goed en schoot hij de groepjes van 4 kort achter elkaar weg voor hun tocht naar Groningen. Met prachtig vuurwerk werden ze vervolgens ‘uitgezwaaid’.

Naast het feit dat de Swim Challenge een enorme uitdaging is voor de deelnemers, levert het als team ook een flink bedrag op voor het goede doel: het UMCG Kanker Researchfonds. Voor info en het bedrag dat tot dusver is binnengehaald klik hier

Deze Swim Challenge kende in totaal zo’n 250 deelnemers, die onder begeleiding van boten met vrijwilligers, coaches en schippers in estafettevorm de ruim 33 kilometer tot de Oosterhaven in Groningen zwemmend volbrachten. In de praktijk zwom iedere zwemmer ongeveer acht kilometer.

Ultra Swim Challenge

Ter ere van de jubileumeditie was er een bijzondere afstand toegevoegd aan het rijke programma van de Groningen Swim Challenge: de Ultra Challenge.

De deelnemers aan de Ultra Challenge startten eveneens om half 6 in de ochtend, alleen was dit 17 kilometer verderop in Lauwersoog. Zij legden vervolgens 50 kilometer af in een team van minimaal drie en maximaal zes zwemmers. Na het Lauwersmeer te hebben overgestoken volgden zij vanaf Zoutkamp dezelfde route als de deelnemers aan de ‘normale’ Swim Challenge.

Deelnemers aan de Ultra Challenge zijn geoefende zwemmers die met hun team een gemiddelde snelheid van vier kilometer per uur kunnen neerzetten gedurende de 50 kilometer lange tocht.

Op de Facebook van Groningen Swim Challenge werd tegen 18.30 uur het volgende bericht geplaatst: “De zwemmers van de Swim Challenge en de Ultra Challenge druppelen binnen. Allemaal blije gezichten! Opluchting, trots, een beetje moe, maar vooral heel voldaan! Wauw!”

De sponsormeter stond op dat moment op ruim 215.000 euro.

Reacties

gallery
104500
ZOUTKAMP/LAUWERSOOG –  Zaterdag vond de 5e editie plaats van de Groningen Swim Challenge; de zwemestafette van
https://de-marne.nieuws.nl/knipsels/104500/groningen-swim-challenge-2018/
2018-08-25T18:59:03+02:00
Nieuws, Sport