Renners Stormvogels falen in Ronde van Kloosterburen

KLOOSTERBUREN – Tactisch hopeloos slecht reed de kopgroep van de amateurs in de 39e Ronde van Kloosterburen.

Op het eerste gezicht reden de amateurs – klasse 19 jaar en ouder, niet elite – een lekker wedstrijdje. Met tijden van 1 minuut 35 over een rondje van ongeveer 1100 meter deden de renners wat van hen verwacht mocht worden. Het zijn renners die de sprong vanuit de junioren naar de elite met wedstrijden van 150 kilometer niet gelukt is maar wel wedstrijden van ongeveer 60 kilometer kunnen rijden. Er zitten ex-elites tussen die op latere leeftijd dat semi-professioneel niveau niet meer kunnen opbrengen, er zitten mannen tussen die op wat latere leeftijd met wielrennen zijn begonnen.

Na wat schermutselingen in de eerste dertig ronden van de koers over 50 ronden– ontsnapte renners kwamen niet verder dan 10, 15 seconden voorsprong – kwam met nog 20 ronden te gaan de definitieve kopgroep met negen renners tot stand. Met daarin Frank Visser uit Utrecht, in de trui van Nederlands kampioen. Met daarin vier renners van de Stormvogels uit Veendam. De voorsprong van kopgroep liep gestaag op tot de veilige 45 seconden en het peloton hield het voor gezien. En dan? Ekema en Mekelenkamp van de Stormvogels proberen uit de greep van de kopgroep te ontsnappen. Men zou verwachten dat de Stormvogelsrenners om de beurt demarreren om de kopgroep af te matten. En zeker ook de sterke mannen te dwingen tot gaatjes dicht te rijden. Het is een situatie uit het boekje en het gebeurde niet. Frank Visser demarreerde twee ronden voor het eind en liep de overwinning in.

Nienke Pellikaan: “Tevreden.”

De dames, junioren en elite, kregen een koers van 40 kilometer voor de kiezen. Ze draaiden op 1 minuut 45 per ronde totdat met nog 15 ronden te gaan een kopgroep van negen rensters zich wist los te rijden en een voorsprong van 25 seconden wist vast te houden. Met in die kopgroep Nynke Pellikaan, lokaal favoriet uit Den Andel. Vier ronden voor het eind ontsnapte de toch sterke Sanne Bouwmeester uit Westerbork uit deze groep. Fleur Nagengast, een vechtertje uit Beilen, probeerde het gat dicht te rijden maar kreeg geen steun uit de kopgroep zodat de winnares Bouwmeester ontspannen de laatste ronde kon ingaan. Nynke Pellikaan, vorig jaar derde, zei na afloop van de koers: “Dit is het tweede criterium dit seizoen. De rondjes om de kerk is toch anders dan wedstrijden van stad naar stad. Ik ben tevreden, ik heb mooi in de kopgroep gereden.”