Twee Ploegwerkjes op taxatiedag in Zoutkamp

Joke Bos, links:
Joke Bos, links: "Eigenlijk foeilelijk....
Foto: Berto Merx

ZOUTKAMP – Joke Bos uit Kloosterburen komt de Oude Kerk in Zoutkamp uit. Ze omarmt met zorg – of liefde – een witte doos. Ze is net met haar vriendin Corin Schripsema bij de taxateur geweest: “Een heel merkwaardig ding,” zegt ze over de inhoud van de doos.

De liefhebbers van een kleintje Tussen Kunst en Kitsch konden zondagmiddag in de Oude Kerk van het vissersdorp terecht.  Erik Boersma van de gelijknamige antiekhoeve in Uithuizen en de zilversmid Nynke Gardeniers waren de taxateurs van dienst

Joke Bos is laaiend enthousiast over het kinderserviesje dat ze bij Boersma heeft laten beoordelen. “Het is een erfstukje dat van mijn schoonmoeder afkomstig is. Boersma noemde het een serviesje voor koningskinderen. Speelgoed voor kinderen uit een zeer rijk milieu. Het is eind 19e eeuw vervaardigd en tamelijk uniek. Hij taxeerde het op 100 euro. Het is niet meer compleet en er zijn wat dingen gelijmd. Maar dat vind ik niet zo belangrijk. Ik ga uitzoeken hoe het bij mijn schoonmoeder is terecht gekomen. Zij kwam bepaald niet uit het milieu van koningskinderen. Ik vond het eigenlijk foeilelijk. Maar met dit verhaal erbij is het toch weer op een bepaald manier mooi geworden.”

Nynke Gardeniers.

In de voormalige hervormde kerk zitten ongeveer 15 mensen in de wachtrij om hun kunst, kunstnijverheid of kitsch aan de twee experts voor te leggen. Onder de twintig die hun voorgingen hadden enkelen zeer opmerkelijke stukken. Nynke Gardeniers, edelsmid en beëdigd taxateur goud en zilver: “Een zilveren lepel, een sierlepel uit Rusland van 1850. Er stond geen Russische signatuur op. Ik heb nooit oud Russisch zilver gezien. Ik vond het een zeer curieus object. Ik heb het op een waarde van 50 euro gezet omdat er wat butsen in zaten.”

Erik Boersma: “Ik heb een aquarel van Max van de Wissel voorbij zien komen. Hij is een niet zo bekende Ploegschilder die aan de Academie Minerva studeerde en er ook later les gaf. Een heel mooi landschapje. Ik heb er een verzekeringswaarde van 1500 euro aan toegekend. En ik heb een Frits Werkman gezien, een leerling van Jannes de Vries en Arie Zuidersma. Een landschap in de buurt van Warffum in olieverf op linnen. Frits woont nog in Warffum. Het is toch een werk met een waarde van 1000 euro.”

De taxateur gaat bezig met het volgende object, een jongeman met een oud uitziende Bijbel. Hij pakt er de loep bij en prevelt: “Heel mooi geïllustreerd met gravures…………”

Tekst en foto’s: Berto Merx   

 

 

Cookieinstellingen