Premature pups in Pieterburen

Foto:

PIETERBUREN -– Er zijn twee te vroeg geboren zeehondenpups opgevangen in Zeehondencentrum Pieterburen. Een van deze pups is door verstoring van mensen in opvang geraakt.

Tijdens het geboorteseizoen van de gewone zeehond zijn de dieren erg gevoelig voor verstoringen en dit kan resulteren in zeehondenpups die hun moeder kwijtraken.

De jonge zeehonden zijn alleen op het strand gevonden. Een pup kwam van Vlieland. Na een observatieperiode van tweeënhalve dag was zijn moeder nog steeds nergens te bekennen. Een pup is afhankelijk van de moeder voor voeding en zal zonder haar niet overleven. De moeder van de andere pup is tijdens observaties wel gezien, maar het jong lag op een drukbezochte plek aan de kust van Den Helder. Doordat er veel mensen op het jonge dier afkwamen kon de moeder niet bij haar pup in de buurt komen om hem te voeren. De lokale politie en de Dierenambulance hielden het publiek op afstand, maar het was onmogelijk om de mensen continu weg te houden. Daarom is besloten om dit dier op te vangen. Dit voorval geeft het belang aan van de campagne “Maak van een gezonde pup geen wees”, die twee weken geleden is gestart door de zeehondencentra.

De premature pups liggen momenteel bij elkaar in de intensive care. Ze hebben deels witte haren op hun lichaam omdat ze te vroeg zijn geboren. Gewone zeehonden verliezen deze vacht, ook wel lanugo, normaal gesproken namelijk al in de baarmoeder. Dit in tegenstelling tot pups van de grijze zeehond, die hun witte vacht pas enkele weken na geboorte verliezen. De pups zijn op dit moment twee weken oud en zien er volgens de dierenartsen gezond uit. Desondanks blijft het afwachten hoe het ze zal vergaan. Op de website wordt elke week een bericht geplaatst over het herstel van één van de twee pups.

De Nederlandse zeehondencentra zijn campagne aan het voeren om zeehondenmoeders en pup de rust te geven die ze nu nodig hebben. De centra hebben samen met de Waddenvereniging onder andere een animatie gemaakt om die boodschap kracht bij te zetten. Op een toegankelijke manier wordt in de animatie verbeeld wat verstoring van zeehonden kan veroorzaken. Deze is te zien op alle social media van de centra en op de veerboten naar de eilanden. De campange “maak van een gezonde pup geen wees” heeft als doel het publiek duidelijk te maken dat zeehonden in deze periode van het jaar een grote behoefte hebben aan rust. Het verstoren van die rust kan er voor zorgen dat zeehondenpups verweesd raken.

Video van een van de opgevangen pups “First swim of baby seal Pupart”: https://youtu.be/2DQtJZpn0GU.  Animatie “Maak van een zeehondenpup geen wees”: https://youtu.be/EWoGbEREC_o

Cookieinstellingen