Hapjes en Sapjes: Garnalenparty in Zoutkamp evenement op niveau!

De koningin treedt af, leve de nieuwe Koningin!
De koningin treedt af, leve de nieuwe Koningin!
Foto: Berto Merx

Het is feest in Zoutkamp. Met kermis, vis, schepen, dagenlang. En dit feest wordt geopend met een garnalenparty, voor genodigden, in het Visserijmuseum, en het bestuur der gemeente De Marne zorgt voor de catering, zeg maar: de Hapjes en de Sapjes.

Wat een stijl, uitstraling, hebben ons aller gemeentebestuur en gemeenteraadsleden en ambtenaren. Keurig in tenue de ville zijn ze herkenbaar als behartiger onzer allen belangen gedurende ons leven in de gemeente met het schoonste uitzicht, gekleed op een wijze die hoort bij de waardigheid van het ambt dat men bekleedt. Vergelijke dit met Winsumer bestuurders, die zich bij voorkeur in zwembroek op de foto laten zetten. En waarbij je eigenlijk niet weet of een zwembroek nou een kleine onderbroek is of een onderbroek eigenlijk een wat groot uitgevallen zwembroek is. Laat maar, de garnalenhapjes wachten. Wethouder Kor Berghuis is een tevreden man. De verweesde schapen die zijn landerijen teisterden, zijn inmiddels verder getrokken richting Molenrij. Dit is mooi nieuws, voor een akkerbouwer die  – op zich lekkere – rotgeiten op het land had.

Drie hoogwaardigheidsbekleders op niveau: burgemeester, koningin en wethouder.

Onderwijl de Garnalenkoningin Adriana en burgemeester Koos Wiersma, beiden met de tekenen van hun ambt, kroon en ketting, en wethouder wethouder Berghuis en de hofdames Joni (studeert voor verpleegkundige) en Desie (doet HBO-Recht) zich onderhouden over belangrijke kwesties, legt Sytze Greidanus, chef van restaurant De Oude Sluis, uit wat een goede garnaal is: “Zilt-zoet van smaak, vers direct van de boot, zelf aan de keukentafel gepeld.” Dat zegt de kok.

In de keuken. Rechts: chef Sytze Greidanus.

Visser Robert Bouma (ZK 47 – een soort kentekenplaat voor boten), hij moet een kenner der garnaal zijn: “Goed gekookt, goed krom, juiste dikte en gemakkelijk te pellen, dat is een goede garnaal.” Een andere visser legt ons nog uit dat de prijzen van de garnalen zeer goed zijn en de vangst laag. “Die verrekte zeehonden, dat zijn er 40.000, die vreten elke dag vijf kilo vis in de Waddenzee waar geen vis zit. Die vreten de garnalen, man, wat dacht je dan?”

Robert Bouma, ZK 47. “Goed krom, juiste dikte.”

Burgemeester Wiersma onderbreekt even het onderhoud met de Garnalenkoningin: “Ten eerste, een goede garnaal komt uit Zoutkamp.” Dus niet uit…..en hij onderbreekt me alsof hij die andere namen van garnalenhavens niet horen wil….:.“Zoutkamp, en nergens anders vandaan. En vers, fris en net gevangen.” De Koningin valt hem bij: “De Hollandse garnaal uit Zoutkamp.” Berend Zwart, voorzitter van het Visserijmuseum voegt er nog een eis aan toe: “Gevangen in de Waddenzee.” De voorzitter van de stichting vlaggetjesdag, die de feestdagen organiseert, Jaap Wieringa: “Een beetje zilt. Ik ben geen visserman. Iedereen in de zaal weet dat beter dan ik.” Ja, Jano van Gils (GroenLinks), die weet het wel: “Halve pink dik, niet in Marokko gepeld, geen conserveringsmiddelen, met respect behandeld.” We zagen er nog meer kopstukken uit de gemeenteraad: Allje Waal (VVD), GL-wethouder Anne Marie Smits en gemeentesecretaris Jojo Bottema en Pieter Boneschansker (CDA) en Theo de Vries (CU). Niet gezien? Mädi Cleerdin (PvdA-topper maar nog meer: biljart top-ster), noch Maarten Buikema en Hans van der Heide. Houden PvdA’ers niet van garnalen of heb ik ze gewoonweg niet gezien?

Tweede van rechts: Gerie van der Veen: “Ik zeg niks.”

Een andere kwestie: wie wordt maandag Garnalenkoningin 2018? Deze vraag kun je beter aan een Japanse oester stellen dan aan een Zoutkamper. Zelden zoveel Zoutkampers achter elkaar ‘weet ik niet’ horen zeggen. Ook de aftredende Koningin hult zich in charmant doch gepertinenteerd stilzwijgen. Die hofdames doen het voorkomen alsof ze niks weten. Edoch, voorzitter Jaap Wieringa deelt mede: “Tijdens de bestuursvergaderingen is het agendapunt Garnalenkoningin in drie seconden afgehandeld. Zelfs het bestuur weet het niet.” Daar zijn twee dames voor verantwoordelijk, laat hij weten. En zie, daar staat een dezer dames, Gerie van der Veen: “Ik zeg niks,” zegt ze voor alle duidelijkheid. Dan maar bij de andere dezer dames, ook nog haar moeder, Augtje van der Veen:: “Ik word het,” zegt ze schalks. Afijn, niet voor één oestertje te vangen, levert het speurwerk op – er is altijd één oester die open gaat – dat de aankomende koningin me wordt aangewezen, helaas mag ik haar naam niet noemen, dat zou ook flauw zijn, maar: Read my lips: Ze is charmant, innemend, Zoutkamps-mooi, heeft een schitterende uitstraling………

De scheidende koningin – oef, wat heeft die verstand van garnalenvisserij, die kan zo de politiek in – spreekt haar zorg uit: “Zorg heb ik over de vraag of de nieuwe gemeente Het Hogeland volgend jaar nog deze garnalenparty financieel zal steunen.” Burgemeester Koos Wiersma liet er, als een heer van stand,  geen gras over groeien: “Ik zal me hoogst persoonlijk hiervoor inzetten.” Dat komt van dat onderonsje van de burgemeester, wethouder en de koningin……

Eya Popeya vertelt………

Eya Popeya, een poppenspeelster al jaren lang, houdt een verhaal. U weet wel, tegenwoordig moeten we elkaar verhalen vertellen (kun je verbindende subsidie voor krijgen!). Het ongetwijfeld fantastische verhaal verging in de opkomende golven geroezemoes. Voldaan en tevreden togen we huiswaarts. De arbeiders buiten waren net klaar met het opbouwen van de podiumwagen voor de feestdagen. Want ook tijdens een Hapje en Sapje moet er doorgewerkt worden.

Na gedane arbeid, even een biertje.

Tekst en foto’s: Berto Merx

Cookieinstellingen