Kranslegging bij monument op de dijk

Barbara Holierhoek, voorzitter Vissersvereniging Hulp in Nood – Zoutkamp en burgemeester Koos Wiersma van gemeente De Marne plaatsten afgelopen vrijdag een krans bij het monument op de dijk, ter nagedachtenis aan Zoutkamper vissers die hun leven voor de visserij hebben gegeven en op zee gebleven zijn.

 

 

Voorzitter Holierhoek hield een indrukwekkende toespraak:

“Geachte aanwezigen,

In 1984 heeft Hulp in Nood dit monument aangeboden aan Zoutkamp. Op dit monument staan onder andere 9 namen van vissers omgekomen bij de voorjaarsstorm in 1883 maar ook vier namen van vissers die nadien op zee zijn gebleven.

Bij het aanbieden van dit monument hadden toenmalige HiN  leden en bestuur de hoop dat er geen namen meer bij zouden komen. Een begrijpelijke hoop. Een gevoel dat wij allen delen. Helaas zijn er sinds 1984 toch vissers op zee gebleven. Ook vissers met als thuis Zoutkamp. Deze namen zijn niet vergeten en zullen ook zeker hun plek krijgen in en rond Zoutkamp. Hulp in Nood heeft hier ook een rol in en hierover is contact met de plaatselijke dorpsvereniging.

We staan dan ook niet alleen stil bij de namen op dit monument maar bij alle vissers die niet zijn terug gekeerd in hun thuishaven Zoutkamp en hun gezinnen en familie.

Vissers die bij het uitoefenen van hun beroep zijn omgekomen

Voor de Zoutkamper vissers waren dit collega’s maar daarnaast waren zij ook zonen, broers, vaders, zwagers, ooms, neven of opa’s.

De herinneringen, een lege plaats aan tafel, dit zal altijd verdriet blijven geven. Een gemis.

De namen op dit monument zijn namen die nog steeds verbonden zijn en zullen blijven met Zoutkamp.

Op deze plek tonen we ons respect voor deze vissers en hun nabestaanden.

En realiseren we ons dat deze vissers niet zijn terug gekeerd bij hun gezinnen en familie.”

 

 

 

Cookieinstellingen