Houwerzijl heeft binnenkort weer een kerkepad

Het heeft lang geduurd: het herstel van het kerkepad in Houwerzijl. Dorpsbewoners hebben zich er jarenlang hard voor gemaakt. Maar de boeren hadden liever geen wandelaars langs hun erf.

Raad van State

In november 2011 besliste de Raad van State dat de gemeente De Marne het pad moest herstellen. Echter, het herstel bleef uit.

Strijd

“Het is eigenlijk 7 jaar strijd”, vertelt bewoonster Attie Bos, “De gemeente heeft ons in december al gezegd dat ze in het vroege voorjaar zouden beginnen met het herstel.  Inmiddels is het juni”. Bos had regelmatig contact over het herstel van het kerkepad met de gemeente. Zonder resultaat. “Een vorige wethouder heeft letterlijk gezegd de belangen van de boeren belangrijker te vinden dan die van ons”, aldus Bos.

Deze week van start

Wanneer de herstelwerkzaamheden beginnen durft Bos niet te zeggen. “Wethouder Berghuis heeft me vorige week gezegd volgende week te zullen starten, maar dat moet ik eerst zien.” Wethouder Kor Berghuis (CDA) heeft in de raad te kennen gegeven dat de werkzaamheden deze week nog zullen beginnen. Twee weken zal het werk in beslag nemen.

Een filmpje van RTV-Noord laat zien hoe de verhouding tussen de dorpsbewoners en de boeren destijds was.

 

Cookieinstellingen