Fietsend in de stoet naar NAM-locatie Roodehaan

Foto: Monique Messchendorp

Ruim 50 mensen uit Ezinge, Saaksum en omgeving fietsten woensdag 1 juli in een stoet naar de NAM-locatie bij Roodehaan om hun stem te laten horen. De omwonenden zijn de plannen, het fracken op de boorlocatie aan het Reitdiep, zat. ‘Er is geen onderzoek gedaan naar de gevolgen. De NAM weet niet eens hoe deze bodem in elkaar zit. We zijn er klaar mee!’, zegt de Ezingse Carolien van der Weerdt, ‘Bovendien worden er gewoon chemicaliën in de grond geboord!’

De NAM organiseert tegenwoordig geen voorlichtingsavonden meer maar inloopsessies zodat zij, naar eigen zeggen, de vragen van de burgers rustig kunnen beantwoorden. Een groep bezorgde omwonenden besloot zich sterk te maken en gelijktijdig naar de inloop te gaan.

Fiets mee in de stoet

Twee bezorgde bewoonsters uit Ezinge organiseerden de fietstocht naar de NAM-locatie aan het Reitdiep. ‘We weten niet welke gevolgen fracken heeft. Wie weet wat er over 20 jaar gebeurd? De bewoners van Middag-Humsterland maken zich grote zorgen over de gezondheid, het milieu, het landschap en de bodemdaling. Wij wachten niet op “sorry” in 2035!’, pleit Van der Weerdt. Ze nam samen met buurvrouw Kim Spoelstra het initiatief. Ze maakten posters en flyers, die ze in het dorp en de omgeving verspreidden. Een bewoonster uit Saaksum zwengelde de fietsactie aan door zo veel mogelijk mensen op te roepen om tegelijk naar de inloopsessie van de NAM te gaan.

De actie kan het fracken niet tegengaan. De NAM heeft al een vergunning en start in oktober. Wel zijn de gemeente Winsum en Zuidhorn samen met de provincie bezig om te kijken of ze minister Henk Kamp kunnen bewegen de fracking tegen te houden.

IMG-20150702-WA0002

Gasdebat live te volgen bij camping Roodehaan

De Groninger Bodem Beweging organiseerde met Milieudefensie gelijktijdig op woensdag 1 juli een bijeenkomst om het gasdebat live te volgen op Camping Roodehaan in Warfhuizen. Op die dag boog de Tweede Kamer zich over het gaswinningsbesluit van Minister Kamp. Een grote groep Groningers volgden met elkaar het debat en gingen onderling de discussie aan op camping  Roodehaan, pal aan de overkant van de boorlocatie van de NAM.  Op een groot scherm werd het debat live gestreamed. In de pauzes werd er onder leiding van Miranda Bolhuis met bewoners gediscussieerd.

Heel klein beetje optimistisch

‘Wij dachten: Laat Den Haag hier maar komen. Het is mooi weer en dit is een prima manier om het gasdebat te volgen,’ zegt Brenda Harsveld van de Groninger Bodem Beweging. Harsveld, uitgedost met een Groninger vlag, maakt zich hard voor de zaak. ‘De Groningers zijn ongerust.’ Tijdens het live-gasdebat belde gedeputeerde Eelko Eikenaar van de SP in Groningen naar de camping. Hij zat wel in Den Haag en liet zijn reactie horen over het debat. ‘Volgens mij kunnen we een heel klein beetje optimistisch zijn. Kamp is geneigd meer helderheid te geven en is welwillender naar andere mogelijkheden te kijken’, aldus de reactie van Eikenaar, ‘Minister Kamp wil een Plan van Aanpak gaan maken in het kader van de gaswinningskwestie en dat is een begin.’

De Tweede Kamer debatteerde woensdag opnieuw over de gaswinning in Groningen. De Kamerleden spraken over het gasbesluit, dat minister Henk Kamp van Economische Zaken vorige week bekend heeft gemaakt. Kamp wil de gaswinning in Groningen voor het komend half jaar verlagen naar 13,5 miljard kuub. Dat betekent dat in heel 2015 30 miljard kuub wordt gewonnen.

 

Cookieinstellingen