Kloosterburen herdenkt met waardigheid

Foto: Berto Merx

KLOOSTERBUREN – Het doffe gerom van de zwart omfloerste trommen gonsde tegen de huizen bij het oorlogsmonument in Kloosterburen. De trommelaren van fanfare St. Caecillia begeleidden met de Dodenmars de stoet die zich traag van het Olde Heem naar het monument bij de Nicolaaskerk begaf.

Eerder had wethouder Kor Berghuis in de herdenkingsrede de kracht van onze samenleving benadrukt: “Gelukkig kennen we hier in ons land al heel lang vrede. Onze open en democratische samenleving is sterk en krachtig en heeft in confrontatie met het kwaad haar principes, haar waarden en morele oriëntaties nooit opgegeven,” zo karakteriseerde hij het perspectief van de hoop op vrijheid. Hij herinnerde aan de vluchtelingen uit de Tweede Wereldoorlog: “Er waren ongelooflijk veel mensen op de vlucht. Toen was er het bewustzijn dat aan die vluchtelingen bescherming moest worden geboden. Nog steeds zijn miljoenen mensen op de vlucht voor geweld, vervolging en oorlog, op zoek naar een eigen veilige plek. Mensen op zoek naar een veilige toekomst voor hun kinderen. Hierin hebben we ook een taak, zodat een ieder een plek heeft waar hij veilig kan vertoeven en een toekomst kan opbouwen,” aldus Berghuis.

Het herdenkingsprogramma werd opgeluisterd door Leonie de Vlieg en Nikki Vink, leerlingen van de basisschool Mandegoud, die ieder een gedicht voordroegen. De jeugdige Stef de Vries, lid van St. Caecillia, speelde op de saxofoon het ‘Hime e Hime’.

De bijeenkomst werd afgesloten met de klanken van de Taptoe door twee blazers van de fanfare na de twee minuten stilte.

Cookieinstellingen