Mogelijk extra premie voor bijstand-werkers

Foto: Berto Merx

LEENS – De fractie van de PvdA in de Marne haalde gisteren de helft binnen van wat ze gewenst had. Het College van B en W gaat onderzoeken of mensen in de bijstand die onbetaald werk verrichten, een extra toeslag krijgen.

 Aan de orde was  de aanpassing van de participatiewet, een wet gericht op het activeren van mensen die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Wie met bijstand werkt, minumaal 24 uur, om werkervaring op te doen en aantrekkelijker te worden als werknemer, ontvangst een premie van 300 euro per half jaar. PvdA-fractievoorzitter Cleerdin brak een lans om dit bedrag te verhogen tot het bedrag dat jaarlijks belastingvrij aan vrijwilligersvergoeding mag worden uitgekeerd. De fractie zette een amendement in op het pakket wijzigingen van de uitvoering van de participatiewet.

 Mädi Cleerdin: “De Participatiewet gaat uit van de basisbehoefte van mensen om mee te kunnen doen in onze samenleving met als doelstelling de participatiemaatschappij, gemeenten bieden daarbij ondersteuning,  zodat onze inwoners zelf in hun levensonderhoud kunnen voorzien. We waarderen de vele vrijwilligers die zich in De Marne inzetten, ook zij participeren in onze samenleving, beetje bij beetje zien we de grens tussen betaald werk en vrijwilligerswerk vervagen. Als  je in de algemene bijstand zit kan men je werkzaamheden laten verrichten waarvoor je vervolgens een premie ontvangt, 300 euro per half jaar, mits er voldoende is meegewerkt aan de kans op instroming  in het arbeidsproces. Deze werkervaring, participatieplaats, maakt dat mensen zich ontwikkelen, ze krijgen meer structuur en voldoening in hun dagelijkse leven. Dat mag ook worden beloond, ‘ Alles doet er toe’. Omdat wij van mening zijn dat werk ook voldoende moet lonen, de gemeenten een mogelijkheid hebben om een maximale premie van 2416 euro te verstrekken, hebben we een amendement voorbereidt waarin we de hoogte van de premie willen wijzigen, gelijkstellen aan de vrijwilligersvergoeding.”

De andere partijen waren wat huiverig om met dit voorstel in te stemmen. De CU vroeg zich af of deze extra premie de prikkel om gewoon werk aan te nemen nadelig beïnvloedt. Soortgelijke zorg had het CDA. Deze partij vroeg zich ook af of deze uitkering de kloof tussen minimumloon en bijstand niet te klein maakt.

Wethouder De Visser stelde voor om “de zaken even beter op een rij te zetten.” Zij beloofde de raad een memo toe waarin wordt nagegaan hoe op een betere manier steun aan deze mensen kan worden verleend en wat de effecten van dergelijke maatregelen zijn. Cleerdin: “Ik ben blij met deze toezegging. Ik trek het amendement in om daar bij de behandeling van dat memo op terug te komen.”

De PvdA-fracties in de Hogelandgemeenten gaan eveneens dit voorstel in hun raden indienen..

Cookieinstellingen