Zaterdagmiddag: straattekenaar

Foto: Berto Merx

Roodharige madam

Stephen Beale uit Houwerzijl zit geconcentreerd gebogen over de stoepstenen. Bij de Jumbo in Leens. Uit zijn handen en de krijtjes groeit de tekening van een schalkse roodharige vrouw. Hij is straattekenaar, beeldhouwer, meubelmaker. “Het liefst werk ik gewoon op stenen. Ik zie een plek die me bevalt en dan begin ik gewoon. En ik zie wel wat het wordt. Men kan mij niet vragen voor een demonstratie of zo. Dan word ik een soort circus attractie en dat wil ik niet.”

Een vrouw komt voorbij. Geniet even van de prent-op-steen en laat wat kleingeld in het bakje vallen. De uit Engeland afkomstige straattekenaar maakt een praatje met een voorbijganger-bewonderaar en gaat dan weer op de knieën zitten. Om de roodhartige madam af te maken.

Verdient het wat, dat straattekenen? “Nou nee, Ik doe het ook niet voor het geld. Als ik straks van de opbrengst een kratje bier kan kopen, is het al heel mooi.”

Wat drijft iemand om de straat te betekenen? Stephen: “Het gaat om mijn eigen plezier. Het is meditatief bezig zijn. Het gaat ook om de interactie met de mensen die er naar kijken. Het gesprekje over de tekening, of soms het heel lange gesprek. Dat communiceren, is ook heel belangrijk.”

Tekst en foto: Berto Merx

Cookieinstellingen