Vrijdagmiddag: de opa van FC LEO

Foto: Berto Merx

Opa FC Leo

Hij zit, genietend van de zon, op een bankje bij het winkelcentrum van Leens. Bijna heeft hij de haring op. Eiko Medema (73) komt zeer regelmatig vrijdagmiddag een harinkje scoren bij de visboer. Opa FC LEO is zijn bijnaam. Hij herkent me met naam en toenaam. En de naam van mijn zoon die bij de F-jes van FC LEO, de voetbalclub van Leens, de eerste schreden op het pad der sportbeoefening zette. Hij moet toen zes jaar, of zeven zijn geweest.

Eiko: “Ik heb altijd de F-jes gedaan. Dat is harstikke leuk. Die kinderen luisteren goed. En als iemand even geen zin heeft, pak je hem bij het handje en loopt je met hem het voetbalveld over. Heeft-ie er zó weer zin in.”

Al die jaren die voetbal-ukkies trainen, dat word je op een bepaald moment toch gewoon zat? “Nee hoor, ik had daar gewoon plezier in. Ze hebben weleens geprobeerd om me bij hogere elftallen aan het werk te zetten. Ik heb dat altijd geweigerd. Ik wilde gewoon niet hoger.”

De voormalige jeugdleider is nog alle dagen op het complex van FC LEO te vinden. Hij werkt mee aan de jeugdactiviteiten, behalve de training. En hij zorgt ervoor dat de kantine goed loopt: “Ik heb voor morgen alles al klaar staan.”

Herinneringen ophalend aan die groep met Peter Merx, 25 jaar geleden, somt hij ze allemaal op: Peter, Tim…en die van…..” Eiko heeft een humorvolle kijk op zijn loopbaan die alleen uit het jeugdleiderschap bestond. “Ach, al die jongens uit die tijd die zijn blijven voetballen, zie ik elke week weer terug. Maar nu aan de bar van FC Leo. Een pilsje drinkend na de wedstrijd.”

Tekst en foto: Berto Merx

Cookieinstellingen