Column: Cleerdin Dag

Foto: HogelandNieuws

Komt het wel goed?

Als kind was ik me al vroeg bewust dat we niet oneindig door kunnen gaan met van alles uit de aardbodem te halen zonder stil te staan bij de gevolgen daarvan.

In de provincie Groningen is helaas maar al te duidelijk zichtbaar geworden wat de consequenties zijn van langdurige gaswinning. De gaskraan mag nu eindelijk in Groningen worden dichtgedraaid, de noodkreet code rood was daarvoor hard nodig, maar we zijn er nog lang niet! Milieudefensie daagt Shell voor de rechter. In Appingedam in een tent tegenover Centrum Veilig Wonen, bivakkeert een hongerstaker die aandacht vraagt voor de oplossing van aardbevingsschadegevallen.

“50 Miljard euro blijft in de grond” stond donderdag 5 april  op de voorpagina van het Dagblad van het Noorden. Maar wie gaat uiteindelijk de rekening van de overgang naar duurzame energie  betalen? In Pieterzijl wil de NAM de komende 6 jaar via de omstreden frackingsmethode gas winnen uit het kleine gasveld ter plaatse…..inwoners zijn zeer bezorgd! En ondertussen: De Nationaal Coördinator Groningen, Hans Alders, doet er alles aan om de beloofde versterkingsadviezen de deur uit te krijgen.

Kort geleden kreeg ik een mail van een vriend met de titel “ Ik heb het geweten!” Daarin sprak hij zijn verontrusting uit over o.a. het klimaatprobleem, de treurige wijze waarop mensen omgaan met onze Aarde. Door verkwisting, vervuiling, onzorgvuldig omgaan met de kostbare grondstoffen en de enorme hoeveelheden plastic die zich ophopen in de rivieren, zeeën en oceanen.

“Onze planeet is niet opgewassen tegen onze hebzucht en agressie. Het is onze verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen de aarde goed achter te laten zodat onze kinderen en kleinkinderen ook een toekomst hebben. Als je het met me eens bent dat het de hoogste tijd is om op te staan roep ik je op om in actie te komen.”

 “ Ik wil een planeet Aarde met een toekomst voor iedereen.”

 Verbeter de wereld en begin bij jezelf luidt het gezegde.

Dit kan op allerlei manieren, eet minder vlees, weiger plastic verpakkingen, doe aan recycling in plaats van weggooien, er zijn tal van oplossingen waarmee we zelf  het milieu kunnen verbeteren. Wat mij betreft gaan we massaal de straat op om aandacht te vragen voor het klimaat.

Mädi Cleerdin (fractievoorzitter PvdA in de gemeenteraad van De Marne

Cookieinstellingen