Verkeerssituatie Kustweg Lauwersoog onder de loep

LAUWERSOOG – Naar aanleiding van vragen in de gemeenteraad van De Marne gaat de provincie Groningen het nieuw ingerichte verkeersplein op de Kustweg in Lauwersoog onder de loep nemen. Verkeersexperts en de ontwerper van het plein zullen betrokken zijn bij dit onderzoek.

In 2017 werd de gehele Kustweg – N361 opnieuw ingericht door de provincie. Er zijn twee rotondes geplaatst en ter hoogte van de Haven werd een breed verkeersplein aangelegd. Doelen van de aanpassingen waren het verbeteren van de verkeersveiligheid en de doorstroming van het verkeer. Op de verbrede stukken kunnen bussen nu stoppen bij de bushaltes.

Ongeluk

Begin maart vond er een ernstig verkeersongeluk plaats op de Kustweg ter hoogte van de haven. Een 36 jarige automobilist werd gewond naast zijn uitgebrande auto aangetroffen. Hij was met zijn voertuig tegen één van de nieuw geplaatste betonblokken gebotst. Een ademanalyse sloot alcoholgebruik uit, de oorzaak van de aanrijding is nog altijd onbekend. De plek van het ongeval is nog altijd beschadigd en zwart van het roet.

De politie laat weten dat de nieuwe situatie “verwarrend” is voor automobilisten. Omdat de weg is verbreed rijden mensen meer naar rechts. Echter staan er aan de uiteinden van de brede stukken betonblokken aan de rechterkant, waar automobilisten, ondanks de aangebrachte reflectoren en de plaatsing van lantaarnpalen, van kunnen schrikken. Er wordt ook geklaagd over de uitstraling van het nieuwe verkeersplein; die is momenteel erg saai en lelijk, volgens woordvoerder Jan van der Mei van de provincie Groningen.

De woordvoerder laat weten dat het verkeersongeluk los staat van het nieuwe onderzoek naar de verkeersveiligheid van het plein. Hij laat weten dat “het weghalen van de betonblokken één van de opties is, net als het belijnen van de weg”. De gemeente De Marne heeft aan de provincie gevraagd nog eens naar de situatie te kijken en dat wordt binnenkort dan ook gedaan. Over maatregelen kon de woordvoerder nog geen uitspraken doen.

Tekst + foto’s: Ingmar Vos

Cookieinstellingen