Zeehondenopvang Pieterburen naar Lauwersoog

Foto: Berto Merx

De zeehondenopvang van Pieterburen naar Lauwersoog, goed voor 80.000 bezoekers en de Boswachterij (20.000 bezoekers), dat is de eerste kern van het op te richten centrum voor het werelderfgoed Waddenzee.

Je hebt het waddengebied als erkend UNESCO werelderfgoed, dan moet je daar ook wat mee doen. Gisteren kreeg de gemeenteraad van De Marne een schetsmatig overzicht van het grote project waarin het gebied rond Lauwersoog als bezoekerscentrum werd gepresenteerd. Het gaat om een project van gemeenten, provincie, ministerie, Staatsbosbeheer, ondernemers, kortom een heel breed gezelschap dat een project van zo’n slordige 26 miljoen gaat draaien.. De gemeente De Marne wil er 1 miljoen in steken als ‘investering in de openbare ruimte.’

Publiekstrekker wordt het zeehondenopvang centrum in Pieterburen dat naar Lauwersoog zou moeten verhuizen. De boswachterij in het Lauwersmeer zal ook zo’n trekkersfunctie krijgen. Een hotel, een gebouw voor activiteiten, de Waddenhal,  staan in de schetsen ingetekend

Het laat zich raden dat de raad aanhikte tegen het idee om de zeehondenopvang te verplaatsten. Wethouder Van Gelder gaf aan dat gesprekken daarover aan de gang zijn. ‘Pieterburen ziet zich klem zitten op de huidige locatie. Daar moet op termijn wat gebeuren. De komende maanden gaan we na hoe dat met de zeehondenopvang kunnen oplossen,’ aldus Van Gelder.

Desgevraagd benadrukte hij ” dat een enorm aantal bedrijven, instellingen en besturen bij dit project betrokken zijn. Het is voortdurend in beweging en we zijn nu op het punt dat we kunnen laten wat we met z’n allen willen.

Volgende week wordt het plan op papier naar buiten gebracht. Over twee weken komt het in de gemeenteraad van De Marne aan de orde.

Cookieinstellingen