Museumweekend op Landgoed Verhildersum Leens

Foto: Verhildersum

LEENS – ONS ECHTE GOUD! Ontdek Gronings Erfgoud op Landgoed Verhildersum Leens tijdens het museumweekend op 14 en 15 april: van kleurrijke Ploegschilderijen, 19e-eeuwse bruidsjaponnen, orgelmuziek en een 19e- eeuwse ploeg.

In de 19e eeuw, de periode die op Landgoed Verhildersum Leens centraal staat, was het Gronings Goud, in dubbele betekenis, belangrijk voor het Groninger platteland. Het Gronings goud verwijst naar het goudgele koren die een grote welvaart bracht, maar ook naar de rijke sieraden en dan met name de oorijzers die gedragen werden. Door middel van deze gouden, soms verguld of zilveren of zelfs koperen oorijzers en de bijbehorende sieraden, werd de welstand van de draagster geshowd. Het oorijzer met bijbehorende stiften, voorhoofdsplaat, mutsenspelden en mutsen, waaronder de sierlijke kanten floddermuts, waren een wezenlijk onderdeel van de dracht in de 19e eeuw. Aangevuld met prachtige colliers, oorhangers, ringen, beugeltas, chatelaine, enzovoort. Verhildersum bezit een grote uitgebreide textielcollectie, waarvan de dracht en de oorijzers met sieraden een belangrijk aandeel vormen. In de expositie in de museumboerderij kunt u hier een deel van bewonderen. Dit jaar staan trouwjaponnen en doopjurken centraal in de deelexpositie Feest.

Maar erfgoed kan ook iets heel anders zijn. Bijvoorbeeld in de pas geopende expositie Kleurendrift op het Hogeland, met prachtige schilderijen van landschappen en landleven, gemaakt door leden van Kunstkring De Ploeg, die dit jaar honderd jaar bestaat. Ontdek en beleef aan de hand van ruim 30 kleurrijke werken van ploegschilders van het eerste uur het Groninger land. Met onder andere een aantal nog niet eerder geëxposeerde werken. De schilderijen van landschappen en landleven geven een prachtig en kleurrijk beeld. Na deze expositie in het Koetshuis, ziet u het landschap met andere ogen.

En stap even terug in de tijd. Bezoek de sfeervolle, volledig ingerichte borg en het eenvoudige arbeidershuisje en ervaar hoe de bewoners hier leefden. De rijkdom, pracht en praal van de borg naast de eenvoud van het arbeidershuisje. Of schuif letterlijk aan tafel bij de borgbewoners, het boerengezin en het arbeidersgezin in de expositie Aan tafel bij… in de museumboerderij en ontdek de tafelcultuur in de 19e eeuw.

Dit Gronings Erfgoed is een verborgen schat in het Groningerland. Speciaal tijdens het museumweekend wordt het secretaireorgel in de borg ’s middags bespeelt.

Niet alleen binnen, ook buiten is er veel te beleven. De prachtige oprijlaan, singels, borgtuin met o.a. beelden van Eddy Roos, de boomgaard met historische fruitrassen en de landerijen met historische landbouwgewassen en blaarkop- en lakenvelder koeien. Dit alles hoort bij het levende erfgoed, en vormt een wezenlijk onderdeel van het landgoed.

Ontdek dit Gronings Erfgoed tijdens het museumweekend op 14 en 15 april. Landgoed Verhildersum Leens is beide dagen geopend van 10.30 tot 17.00 uur.

Voor meer informatie www.verhildersum.nl/nl/agenda/ons-echte-goud

 

Cookieinstellingen