Eenrum blijft koploper na winst op Groen Geel

Na 45 minuten spelen stond het 2-0 voor Eenrum in de topper in 5D van het noordelijke amateurvoetbal. Het leek een niet al te lastige middag te worden voor de ‘Ainrommers’, maar een eigen doelpunt en een gemiste strafschop zorgden ervoor dat de wedstrijd tot het eind spannend bleef.

Eenrum ging voortvarend van start en binnen de minuut moest Groen Geel-doelman Peter Bergsma al gestrekt naar de onderhoek om een schot van Roy Kamps te keren. De daaropvolgende hoekschop van Siebrand Solinger werd over gekopt door Enrique Rubio Garcia. Eenrum was in de beginfase heer en meester, maar zorgde er met vele foute keuzes voor dat de gasten in de omschakeling gevaarlijk konden worden. Zo ging een combinatie tussen linksback Sigmar van der Tuuk en linkermiddenvelder Nick Rijzinga rond de middenlijn kinderlijk eenvoudig mis en had Bart Luschen vrije doortocht richting Eenrum-goalie Anton Brontsema. De stadjer vergat dit buitenkansje af te straffen door de bal ongecontroleerd naast te schieten.

Diezelfde Rijzinga mocht 5 minuten later vanaf de rechterkant een vrije bal nemen. Waar de ‘luchtmacht’ van Eenrum (Spijk-Rutkowski-Garcia) klaar stonden voor een hoge voorzet, zagen ze hoe linkspoot Rijzinga de bal niet van de grond kreeg, iedereen voor het doel de bal miste en deze zomaar in het doel verdween, 1-0. Trainer Jaap van der Ploeg verontschuldigde zich nog voor deze ‘mazzelgoal’, maar gaf ook direct aan geen moeite te hebben met k..-goals……mits ze voor zijn team vallen.

Er was nog geen kwartier gespeeld en Eenrum bleef de betere ploeg, zonder echte doelkansen te creëren. Het meeste gevaar moest dan ook uit standaardsituaties komen. En laat Eenrum daar nou aardig goed in zijn. Halverwege de eerste helft mocht Eenrum opnieuw een vrije bal nemen aan de rechterkant van het veld. Nu nam Milan Rutkowski plaats achter de bal en krulde het speeltuig richting het doelgebied, waar sluitpost Bergsma -de langste man op het veld- twijfelde en zag hoe Enrique Rubio Garcia net eerder bij de bal was en deze steenhard tegen de touwen kopte. Prima goal, 2-0.

Na de tweede Eenrumer treffer gebeurde er tot aan de rust niet echt iets noemenswaardigs meer.

Na de thee was het Groen Geel dat een tandje bijschakelde en aangaf dat het zich niet zomaar naar de slachtbank wilde laten leiden. Met name de spitsen Joshua Pie en Bart Luschen bleken lastige klanten voor de verdediging van de thuisploeg, maar de twee aanvallers wisten deze middag niet het net te vinden. Zo kreeg Joshua Pie in de 50ste minuut een dot van een kans uit een vrije bal van Robert Heerspink, maar de aanvaller van de stadjers kopte over. Daarvoor had Milan Rutkowski kort na rust het doel van doelman Bergsma al onder vuur genomen na een afgeslagen hoekschop, maar was de Groninger sluitpost alert.

En binnen het uur kreeg Marc van der Linden op aangeven van Heerspink een dot van een kans, maar wist Eenrum-goalie Brontsema de inzet uit z’n doel te ranselen. De hoekschop die volgde werd slecht weggewerkt, waarop de bal door Heerspink weer in het strafschopgebied werd gebracht. De inzet zou naast zijn gegaan, maar het was verdediger Sigmar van der Tuuk die de bal beroerde en in eigen doel schoot, 2-1. Met nog een half uur op de klok zat Groen Geel zomaar weer in de wedstrijd en kreeg Eenrum het moeilijker.

Sigmar van der Tuuk ruimt op

De onrust sloop in het spel van de Eenrumers en er werden steeds meer fouten gemaakt. Onnodig balverlies, met name Rutkowski liep zich keer op keer stuk, zorgde ervoor dat Groen Geel veelvuldig in balbezit kwam en gevaarlijk kon worden. Toch bleven de beste mogelijkheden voor de thuisploeg. Zo was Tim Spijk dicht bij een doelpunt vanuit een hoekschop van Sander Smit, maar kon Marc van der Linden de bal voor de doellijn wegwerken. Met nog tien minuten te spelen was het wederom Spijk die de aandacht op zich vestigde. De sterke spits werd door Siebrand Solinger aangespeeld, leek zich langs twee verdedigers te worstelen om uit te halen, maar werd daarbij onderuit getrokken. Scheidsrechter Hoiting kon niets anders doen dan de bal op de stip te leggen. Roy Kamps had Eenrum vroegtijdig in veilige haven kunnen loodsen, maar verzuimde om van 11-meter doelman Bergsma te passeren.

Zo werd het nog 10 minuten billenknijpen. Joshua Pie had twee minuten na de gemiste strafschop van Kamps de gelijkmaker op de schoen, maar schoot net naast de voor hem verkeerde kant van de paal. Ook moest doelman Brontsema nog een aantal keer ver uit z’n ‘hok’ om de verdediging te assisteren.

Doelman Brontsema keepte een prima wedstrijd

Kamps wilde zijn ‘foutje’ graag nog even goedmaken. De lichtgeblesseerde ‘kilometervreter’ van Eenrum kreeg daarvoor nog een mogelijkheid toen hij een vrije bal van aanvoerder Siebrand Solinger ineens op de slof nam. Vol overtuiging en dan is het alles of niets. Het werd uiteindelijk niets, maar het getuigde van lef en dat is wat de toeschouwers graag zien.

‘Kilometervreter’ Kamps

De laatste leuke actie van de wedstrijd kwam van Tim Spijk. Uit een hoekschop van Sander Smit probeerde hij met een ‘scorpion’ te scoren. De duik was goed, de handstand en de bal op de hak ook, alleen stond de lat een doelpunt in de weg.

Zo eindigde de wedstrijd in 2-1 voor het team van trainer Van der Ploeg. Een uitslag die op basis van de eerste helft en de kansen over de gehele wedstrijd wel terecht was. Een overwinning die wel eens heel belangrijk kan zijn, want Groen Geel zal dit seizoen niet veel gaan verliezen, punten blijven pakken en wellicht ook lang mee blijven doen in strijd om het kampioenschap.