Striptease in de jeugdsoos

Foto: Chrimson & Clover

Een agogisch leermoment

“Dat gebeurt één keer en daarna nooit meer,” zegt Nik Poortinga, buurtwerker bij Mensenlink. Hij begeleidt het bestuur van de jeugdsoos in Ulrum. “Een striptease in een jeugdsoos, dat kan gewoon niet.”

Op zich is het onderwerp wel geschikt voor gemakkelijke grappen, maar dat doen we niet. Bij de heropening van de Ulrumer jeugdsoos enige tijd geleden, toonde een striptease danseres heur kunnen. Het was laat, de stemming geschikt, een aantal jongeren ouder dan 18 jaar, doneerde gul om die avond nog een stripster langs te laten komen. Gewoon met de pet rond, bellen en bestellen. Het was een strip tot aan het ondergoed.

Natuurlijk, bij elke club van jong-adolescenten doen zich incidenten voor van dit type, teveel zuipen of blowen, kabaal maken. De enige vraag die men zich stellen moet is eenvoudig: welke maatregelen zijn er genomen om dergelijke situaties te voorkomen? Het Ulrumer incident is gewoon een serieus geval van ongewenst gedrag.

“Ik ben direct met het bestuur in gesprek gegaan. Zij snapten waarom dit ongepast is en staan niet meer achter wat er gebeurt is. Het bestuur staat aan de goede kant. Ze zijn met allerlei activiteiten bezig die heel goed voor het dorp zijn. Zo zijn er in de soos onregelmatig jongerendiensten van de kerk. Mijn punt was dat ze leerden van het incident van wat wel en niet kan. Een soos hoort veilig te zijn,” aldus Poortinga.

Volgens het handboek jeugdwerk zou je dit een agogisch leermoment kunnen noemen. Leerzaam en tot handelen aanzettend./BM

Cookieinstellingen