Eenrum ruim onderuit tegen Kwiek

Nick RIjzinga (r) kapt de bal af

EENRUM – Op het ‘gerestaureerde’ oude hoofdveld – waar in het verleden spelers als Nubé, Geertsema en Torrenga schitterden – verloor de hoofdmacht van VV Eenrum zondagmiddag met 6-0 van Kwiek. De winst voor de gasten was dikverdiend, al was de uitslag gezien het spelbeeld wel iets aan de hoge kant.

Ondanks dat het nieuwe veld – door intensief trainingsgebruik? – wat hobbelig oogde, werd er van beide kanten getracht verzorgd voetbal te spelen. Bij de gasten ging het allemaal wat makkelijker. Dat kwam met name door Tim Stiekema, die op het middenveld sterk speelde; altijd aanspeelbaar, prima acties en strooien met mooie passes. Neem daarbij nog Mark Spakman – hij scoorde 3 keer – en dan is het verschil genoemd.

In de 8ste minuut werd Tim Spijk – hij stond weer in de spits – in de ’16’ aangespeeld met drie man om hem heen. Omdat er geen medespeler ‘onder’ hem kwam probeerde hij vanuit de draai te scoren. Kwiek-captain Ruben Wasia voorkwam een Eenrumer treffer door de inzet van Spijk te blokken.

Tim Spijk schermt de bal af met Remon Benthem in z’n nek

In de tegenstoot was het Rick Waals die een kans kreeg, alleen moest hij z’n meerdere erkennen in doelman Alex Plat. Na een kwartier spelen maakte Tim Roelink een domme overtreding op diezelfde Waals. Omdat dit net binnen het strafschopgebied gebeurde ging de bal op de stip. Tim Stiekema – hij nam bijna alle spelhervattingen – schoot vervolgens vanaf 11 meter raak, 0-1.

Terwijl het spel op en neer ging – zonder dat er echte kansen gecreëerd werden – was het Mark Spakman die maar eens van een metertje of 25 uithaalde. Het schot leek houdbaar, maar verdween wel in de rechter benedenhoek. Zo stond het na een half uur spelen 0-2.

Devi de Klerk (8) in duel met Rick Waals

In de 38ste minuut was het Eenrum dat over de linkerkant een aanval opzette. Na een mooie combinatie tussen Quincy Dijkstra en Sander Smit, kwam laatstgenoemde ietwat schuin voor het doel uit. Smit koos voor de verre hoek, maar zag z’n inzet net voorlangs gaan.

Drie minuten later mocht Tim Stiekema wel heel gemakkelijk doorgaan over de rechterkant, om vervolgens een lage voorzet te geven. Waar alle Eenrumer verdedigers niet bij de bal konden, was het achterin Mark Spakman die diagonaal raak schoot, 0-3. Spakman kreeg voor rust ook nog de mogelijkheid op z’n hattrick, maar Eenrum-doelman Plat wist met een prima redding de bal uit de benedenhoek te werken.

Direct na rust zat het Eenrum niet mee. In de 46ste minuut trof Nick Rijzinga de paal en twee minuten later had Tim Spijk pech toen zijn kopbal – uit een voorzet van Sander Smit – via het lichaam van Kwiek-verdediger Ramon Benthem niet in het doel ging.

In de omschakeling ging het toen heel snel. Het was Tim Stiekema die iedereen te vlug af was en de bal op en presenteerblaadje aan invaller Eric Land gaf, 0-4.

Eenrum probeerde nog de eer te redden, maar kwam niet verder dan het strafschopgebied en doelkansen bleven uit.

Kwiek kreeg nog wel doelkansen. Nadat Alex Plat in de 66ste minuut nog een inzet van Mark Spakman had weten te keren, moest de Eenrum-goalie vier minuten later alsnog de bal uit het net halen, na een schot van buiten de ’16’ van diezelfde Spakman, 0-5.

Nadat Plat niet veel later nog als winnaar uit een één-op-één met Eric Land was gekomen, was hij in de voorlaatste minuut kansloos op een intikkertje van Ryan Boskamp, die daarmee de eindstand op 0-6 bracht./AT