Acht goals bij vermakelijke VVSV ’09 – Zeester

ULRUM – Dinsdagavond werd op sportpark de Kley de inhaalwedstrijd tussen VVSV ’09 en Zeester afgewerkt. De heenwedstrijd werd door de Zoutkampers vrij eenvoudig gewonnen, in november bleef het bij ‘slechts’ een half dozijn goals. Dit keer bood VVSV ’09 aanzienlijk meer weerstand, maar stapte Zeester wel weer als winnaar van het veld.

VVSV ’09 opende voortvarend met een prachtige aanval over veel schijven, maar ‘vergat’ om rond het strafschopgebied van de gasten de trekker over te halen. In de tegenaanval was het Danny Beerda die de bal diep gaf op de sprintende Alex Zijlstra. VVSV-doelman Patrick Valkema kwam uit z’n doel, maar was te laat waardoor Zijlstra de bal oppikte en het speeltuig in het lege doel schoot, 0-1. VVSV ’09 werd vanaf de aftrap weer gevaarlijk, waarbij Jan Wouter Zwart in de ogen van Zeester-trainer Marinus Siekman, net als bij de eerste VVSV-aanval, grof in de fout ging. Siekman uitte z’n ongenoegen door hem daar op te wijzen. Zwart uitte vervolgens ook z’n ongenoegen met iets dat klonk als “Hou je bek es, domme rotmongool!’ Trainer Siekman reageerde direct en haalde z’n centrale verdediger er af. “Die voetbalt dit seizoen niet meer bij mij. Gaat maar lekker in ’t tweede ballen!”, aldus een roodgloeiende Siekman.

Zwart verlaat het veld, Siekman heeft hem de rug toegedraaid

Na vier minuten spelen mocht Marcel Elema daarom al het veld in.

Twee minuten later geloofde Harm Klaver in een lange bal van achteruit, die achter de verdediging van Zeester viel. Doelman Daniel Veenstra zag het gebeuren, kwam uit z’n goal en raakte vol in botsing met de VVSV-middenvelder. Beide spelers konden na een kleine behandeling gelukkig verder, al leek Klaver minder last te hebben dan de Zeester-goalie. Scheidsrechter Van der Molen had in de ongelukkige botsing echter wel een overtreding gezien van de Zoutkamper, waardoor de bal op de stip ging. VVSV-aanvoerder Rick Meijer bracht vervolgens zijn team vanaf 11 meter langszij, 1-1.

Drie minuten later was doelman Veenstra attent toen Niels Alt bij het uitverdedigen snoeihard tegen medespeler Cees de Jong aanschoot en de bal in eigen doel leek te gaan. Hij leek het zelf niet te beseffen en liet zich een paar minuten dan ook wisselen, nadat een kopgoal van Patrick Riengs wegens duwen werd afgekeerd. Cees de Jong trok het keepersshirt van Veenstra aan. Die paste wel, maar de maat van de handschoenen komt nauwkeuriger. Handen pasten erin, dus Kees vond het wel best.

Cees “Chiellini” de Jong neemt plaats onder de lat

Het spel was bij vlagen lekker stevig. Het paste wel bij de doordeweekse derby tussen VVSV ’09 en Zeester. Op de een of andere manier proefde je toch wel hier en daar de naweeën van de ‘scheiding’ van het korte huwelijk tussen de Ulrumers en Zoutkampers. Scheidsrechter Van der Molen liet veel toe, floot waar nodig, soms niet, maar zorgde er wel voor dat beide teams met 11 spelers van het veld zouden gaan.

Na een klein half uur spelen had Michel Veldman balverlies, vertikte Jeroen Venhuizen te corrigeren, waardoor Zeester over de rechterkant weg kon via Vince van der Veen. Vlak voor de achterlijn gaf de boomlange aanvaller met buitenkant links voor op de inkomende Alex Zijlstra, die hangend in de lucht de 1-2 binnenkopte.

De niet zichtbare Van der Veen heeft vanaf de rechterkant voorgegeven, Zijlstra scoort met het hoofd

Zeester rook bloed en kreeg een paar kansen om de wedstrijd tijdig te beslissen. Zo redde VVSV-doelman Patrick Valkema eerst prima op een goed genomen vrije bal van Vince van der Veen en miste Zeester-captain Danny Beerda van dichtbij uit een afgemeten voorzet van Ruben Postma. Waar Zeester niet scoorde, was het aan de andere kant van het veld wél raak. Een ‘lange peer naar voren’ viel achter de verdediging van Zeester, waar wederom Harm Klaver goed anticipeerde. Dit keer zag hij Cees de Jong op zich af komen, maar wist met een sliding de bal in het doel te glijden, 2-2.

Nog geen minuut later moest doelman Valkema al weer aan de bak, wederom wist hij een vrije bal van Van der Veen te keren, nu uit de benedenhoek. Toch moest hij kort daarna ‘vissen’, want nadat Vince van der Veen van afstand de paal had geraakt was het Jordy Knol die uit een moeilijke hoek de 2-3 tegen de touwen werkte. Met deze stand werd er ook gerust.

Net als in de eerste helft, waren ook de eerste minuten na rust opwindend. VVSV ’09 geloofde in meer dan een (kleine) nederlaag en ging met open vizier Zeester tegemoet. Dit resulteerde in de 50ste minuut in een vrije bal op zo’n 25 meter van het doel. De niet echt gevaarlijke poging van Rick Meijer glipte echter via de vingers van ‘inval-goalie’ Cees de Jong in het doel, 3-3. Een blundertje van de stand-in van Daniel Zijlstra. Een blundertje aan de overzijde van het veld betekende even later al weer de 3-4. Een verwoestende uithaal van Danny Beerda, van zo’n 30 meter, leek houdbaar, maar verdween wel in het doel.

Twee minuten later voorkwam doelman Valkema de 3-5 door een inzet van Alex Zijlstra te keren, nadat deze met een sluwe steekpass door Henri Nienhuis vrije doortocht had gekregen. In dezelfde minuut was het Ruben Postma die de bal ter hoogte van de middenlijn een enorme lel gaf en daarmee de voor z’n doel staande Patrick Valkema met een stuit verraste, 3-5.

VVSV-doelman Patrick Valkema ziet het even niet meer zitten

Jaap van der Ploeg bracht in de tweede helft nog wat verse krachten in het veld, waaronder Joost Mulder. Nummer 14, die voor de wedstrijd opzien baarde door op één oranje voetbalschoen over het terras te huppelen. Had twee oranje kicks in z’n tas gestopt, twee keer een linkse. Moeder had vanuit Zoutkamp nog een rechtse gebracht, zodat hij kon invallen. Na een paar minuten hoorde je al geluiden als ‘Volgens mie het r nou twaai rechterschounen aan. Roakt gain baal goud.” Trainer Van der Ploeg vond het allemaal best. De vertrekkende trainer was allang blij dat hij wissels had. Immers, pas kort voor de wedstrijd kreeg hij te horen dat hij op meer dan de acht verwachte spelers kon rekenen.

De verse krachten waren geen versterking en slechts met vrije ballen kon de thuisploeg nog bij het doel van Zeester komen. Gevaarlijk werd het niet echt doordat Cees de Jong hier en daar een balletje – met één hand – plukte en met de voet redde op een niet te missen inzet van Harm Klaver. Aan de andere kant wist doelman Patrick Valkema met nog een paar prima reddingen te voorkomen dat de uitslag geflatteerd zou worden. Daarbij had hij dan ook nog mazzel dat Vince van der Veen in kansrijke positie – binnen het 5-metergebied – aflegde op de geheel vrijstaande Alex Zijlstra, die zijn derde goal voor het intikken had. Zijlstra schoof de bal drie meter voor een leeg doel vervolgens tegen de paal. Geen hattrick en dus ging de wedstrijdbal gewoon weer in de ballenhok van VVSV ’09.