Kadeverlenging haven Lauwersoog van start

Foto: twitter

De kade van de haven in Lauwersoog wordt met 200 meter verlengd. Hiervoor gaven gedeputeerde Henk Staghouwer, wethouder Herwil van Gelder (gemeente De Marne) en directeur Harm Post (haven Lauwersoog) het startsein op donderdag 29 oktober. De verwachting is dat de werkzaamheden over zes maanden klaar zijn.

Impuls

De kadeverlenging is niet alleen goed voor het toerisme maar ook voor de visserijsector. Er komen meer aanlegfaciliteiten voor het laden en lossen van goederen. Daarnaast investeert de haven van Lauwersoog in de herinrichting van de passantenhaven. Zo komen er een ruimere doorvaart en toegang voor baggerschepen en een drijvende steiger.

Financiering

De provincie Groningen heeft ongeveer 3 miljoen euro subsidie bijgedragen. In totaal kost het project 4 miljoen euro.


Kadeverlenging
De huidige kade zal ongeveer 200 meter langer worden. De vissers wilden dit graag, nadat zij in 2009 een deel van de kaderuimte moesten inleveren toen de passantenhaven werd aangelegd. De korte kade leidt tot hinderlijke wachttijden bij de aanlanding van vis en garnalen en is dus niet efficiënt. Daarnaast is extra kaderuimte van groot belang om duurzame vormen van visserij mogelijk te maken
.

Een langere kade betekent ook een stimulans voor bedrijvigheid achter de kade. Kadebouw trekt naar verwachting nieuwe bedrijvigheid naar braakliggende haventerreinen. Zo heeft Telson al een vergunning aangevraagd voor een nieuw garnalencentrum.

Ontwikkelingsvisie
De plannen voor de kadeverlenging maken deel uit van de ‘Ontwikkel- ingsvisie Haven Lauwersoog 2020’. Het plan beoogt aanpassing, modernisering en groei van de haven. Om dit te bereiken is een strategie geformuleerd die gericht is op scheiding van de functies visserij en toerisme in de haven zelf.

Door de aanleg van ongeveer 200 meter extra kade en een recon- structie van de passantenhaven wordt ook de haveninfrastructuur verbeterd. De kadeverlenging komt mede tot stand door een bijdrage van de provincie Groningen en de Exploitatiemaatschappij Lauwersoog (EHL).

Lees ook: http://maritiemnieuws.nl/68750/kadeverlenging-haven-lauwersoog-levert-eerste-klant-op/?utm_source=feedburner&utm_medium=twitter&utm_campaign=Feed%3A+MaritiemNieuws+%28Maritiem+Nieuws%29
 

Cookieinstellingen