Docu “Afgescheept” wordt uitgezonden door NPO Doc

Foto: Afgescheept

20 september is het dan zo ver: De documentaire Afgescheept wordt uitgezonden door NPO Doc. De documentaire gaat over de strijd tussen de overheid en een groep garnalenvissers uit Zoutkamp die een groot deel van hun visgronden dreigen te verliezen. De documentaire gaat ook over het vissersdorp Zoutkamp in Noord Groningen.

afgescheept

‘Een visser wordt beter gecontroleerd dan een gedetineerde met enkelband’

Op het moment verandert er veel in de garnalenvisserij. Er worden gebieden in de Noordzee en Waddenzee gesloten. De garnalenvissers voelen zich gepasseerd en zeggen dat ze op onjuiste gronden van het water worden geweerd. ‘Mensen denken dat vissen een vrij beroep is, maar vissers worden beter gecontroleerd dan een gedetineerde met een enkelband.’

Tweede prijs

Afgescheept won in juni de tweede prijs op het Campusdoc Film Festival in Utrecht. De documentaire is gemaakt door Carlien Bootsma (24) uit Sneek en Nina van Oostrum (23) uit Bergen. Beide jonge journalisten hebben deelgenomen aan een competitie voor toptalent aan de School voor Journalistiek in Utrecht. In hun film Afgescheept vertellen ze het verhaal van de kleine garnalenvissers van Zoutkamp.

afgescheept1

De vissers voelen zich door de overheid en natuurorganisaties ten onrechte verjaagd van hun visgronden. Vissers Meerdere vissers worden in de documentaire geportretteerd. Visser Dirk Sloot (55) van de ZK 17 speelt samen met kleinzoon Thijmen Koster (10) een belangrijke rol. Thijmen wil maar een ding: net als zijn opa garnalenvisser worden. De vissers proberen de sluiting van de gebieden uit alle macht tegen te gaan. Dat zij het onderling ook niet altijd eens zijn, komt de strijd bepaald niet ten goede. Een ‘melancholiek portret’ van een gemeenschap die dreigt te verdwijnen, aldus de jury. De Groningse première was op vrijdag 19 juni in de Nieuwe Kerk van Zoutkamp.

Cookieinstellingen