De Schatkoamer Ollerom presenteert; 1000 – woningen – plan

Foto: schatkoamer ollerom

“In 1950 bracht de burgemeester van Ulrum, H. Ottevanger, de naoorlogse woningnood in Groningse dorpen in de publiciteit. Hij presenteerde een plan om 1000 eengezinswoningen te bouwen, dat binnen een paar maanden werd gedragen door 30 gemeenten. Medio 1952 was de duizendste woning gereed. De meeste woningen uit dit project zijn inmiddels gesloopt, maar een gedeelte staat nog overeind.Heden en verleden geven aanleiding om aandacht te besteden aan deze bijzondere episode uit de economische, sociale en architectuur geschiedenis van Groningen. De “1000 woningen” waren een antwoord op een nijpende woningnood, die op het platteland van Groningen ondanks de Woningwet van 1901 niet effectief was aangepakt. Dit in tegenstelling tot de stad Groningen, die voor de oorlog op grote schaal sociale huurwoningen bouwde. De voortvarendheid en de samenwerking van de plattelandsgemeenten in 1950 is nog steeds opmerkelijk. “

Tevens is er een extra expositie te zien; “het leven in en om de straten in gemeente de Marne “. Het gaat dan om foto’s uit privé collecties van “oud-bewoners”van de Spoorstraat Ulrum , Wilhelminastraat Zoutkamp , Addingalaan Westernieland, Burg. Van Iperensingel Leens en de Koningstraat – Rochefortstraat Wehe den Hoorn.

De tentoonstelling is te bezoeken in de voormalige obs de Akkerwinde aan de Haarweg 1 te Ulrum. Van zaterdag 7 mei t/m zaterdag 25 juni is de tentoonstelling geopend op vrijdag van 14.00u – 17.00u en ’s avonds van 19.00u – 21.00u. Op zaterdagen van 11.00u – 17.00u.De entree bedraagt € 1.00 p.p. en kinderen van de basisschool mogen gratis naar binnen. Voor groepen zijn er speciale arrangementen . Deze tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door “Loket Leefbaarheid Groningen”,stichting Ulrum 2034 en stichting Berlagehuis Usquert.

De organisator van deze tentoonstelling is de Schatkoamer van Ollerom. De Schatkoamer is een werkgroep van st. Ulrum 2034 , en we bestaan sinds januari 2015. Sinds juni 2015 hebben we (tijdelijk) onderdak gekregen in de voormalige openbare school aan de Haarweg 1 te Ulrum. Wij werken daar aan een archief waar iedereen terecht kan voor een duik in het verleden van ons Marnegebied.

Cookieinstellingen