Premiere film Kinderburen op 2 juli in Kronkelhoes Kloosterburen

Waar dromen toe leiden…De korte speelfilm van de kinderen van Kloosterburen is klaar! Er is de afgelopen maanden hard aan gewerkt.

Nicole, Geert, Freek, Marco, Marjan, Ronnie, Anne F, Yvonne, Anne H,  Jan, Rieke, en heel veel anderen hebben we een korte speelfim gemaakt. Deze film heet “KINDERBUREN”.

Première

Donderdag 2 juli vindt de première plaats bij Café Willibrord (’t Kronkelhoes) aan de Hoofdstraat in Kloosterburen. De eerste voorstelling om 19.00 uur is al vol, maar om 20.15 uur kun je nog komen kijken.

Low-budgetspeelfilm

De film is een korte low-budgetspeelfilm van twintig minuten over hoe het leven in Kloosterburen er uit zou zien als kinderen het daar voor het zeggen hebben. ‘Low-budget betekent dat we een totale begroting hebben gemaakt van 21.000 euro’, vertelt Maria Madelon van Veldhoven. ‘Een bedrag dat met dank aan subsidiegevers en een crowdfundingactie is binnengehaald. De kunstenares en de musicus Arnold Veeman wonen en werken al negen jaar in de voormalige school van Kloosterburen.

Kinderen hebben de film zelf bedacht

De kinderen hebben het verhaal van de film grotendeels zelf bedacht. ‘Ze verzinnen zelf hun personages en bouwen zelf het decor. Ze denken mee in het hele proces. Het is belangrijk dat ze zich betrokken voelen.’ In totaal werken 24 kinderen mee aan de film, waaronder Imme van negen die in de film Schetermeter heet. Maria Madelon vindt het belangrijk dat juist deze kinderen de kans krijgen mee te kunnen doen aan een professioneel project als deze film. ‘Op het platteland van Noord-Groningen verdwijnen veel voorzieningen. Op deze manier kunnen kinderen toch dichtbij kennismaken en meedoen met het maken van een mediaproductie. En er ontstaat ook een mooie samenwerking tussen kinderen en mensen die anders nooit tot stand zijn gekomen.’

Avontuurlijke filmproductie

Het valt af en toe nog niet mee, dat acteren. ‘De kinderen moesten wel eens wachten en teksten uit je hoofd leren kost soms ook moeite.’ Maar wanneer de repetitie, in het bos, aan de gang was, ging het erg goed. Madelon en Anton regisseren het geheel. Ondertussen werd er druk gefilmd door een stagiaire en een vrijwilliger. De drijvende kracht achter het project zijn Arnold en Maria Madelon, maar vanuit hun creatieve netwerk zijn er stagiaires van verschillende opleidingen bijgekomen en hebben veel vrijwilligers aangeboden om mee te helpen. Kinderen, ouders, familie, vrienden, buurmannen en -vrouwen, stagiaires, vrijwilligers, mensen in de bijstand, de gemeente, de school, de kerk en jeugdwerk.  ‘Allemaal hebben we ze bij elkaar gekregen en dragen ze hun steentje bij aan deze prachtige, avontuurlijke filmproductie.’

Na de première wordt de film bij het Cinekid Festival ingestuurd en zal het Jeugdjournaal benaderd worden.

DVD of USB-stick bestellen? (€15,00). Stuur een email: [email protected] (ook om te reserveren)

Lees ook: www.dehutvankinderburen.nl

 

 

Cookieinstellingen