Woensdag Cleerdin-dag: Internationale vrouwendag

Foto: HogelandNieuws

Internationale vrouwendag

 Elk jaar op  8 maart vieren vrouwen wereldwijd de internationale vrouwendag!

Sinds kort ben ik toegetreden tot het landelijke bestuur van de Rooie Vrouwen in de PvdA. Een feministische organisatie binnen de PvdA die zich inzet voor gelijke rechten voor mannen én vrouwen. Emancipatie en participatie voor alle vrouwen en mannen in de samenleving. Voor mij een prachtige kans om met een groep vrouwen bijeen te komen, allerlei onderwerpen bespreekbaar te maken en actief aan de slag te gaan om de positie van de vrouwen te verbeteren. Gelijk loon voor gelijk werk is een van de thema’s waar de Rooie Vrouwen zich sterk voor maken.

Ik was op 8 maart afgereisd naar de stad Groningen, om de bijeenkomst in het FNV gebouw bij te wonen, georganiseerd door FNV-vrouwen Noord én de Rooie Vrouwen  in de PvdA. Bewust gekozen voor Groningen, een prachtig gevarieerd programma met thema’s die spelen in het hoge Noorden. Met boeiende sprekers : Brenda Harsveld activiste voor de Groninger Bodembeweging, Ina Pickartz van de SER over het genereren van werk. Je begrijpt wel, hier wilde ik hoe dan ook bij zijn. Dat betekende wel dat ik een uitnodiging van een bijeenkomst over het Basisinkomen van de PvdA gemeente Smallingerland voor die avond moest afslaan.

Oh ja, er werd ook gezorgd voor een maaltijd, die bestond o.a.uit diverse (meegenomen) gerechten. De door mij gemaakte tomatenpaprikasoep kwam helaas niet verder dan de voorstoel van mijn auto…….

Ook in Groningen kwam het Basisinkomen aan de orde, aantal opmerkingen daarover in verband met de ongelijke positie van vrouwen die na een scheiding financieel in een moeilijke situatie komen. Jarenlang hebben ze zich vol overgave  ingezet voor het gezin, het opvoeden van de kinderen en het huishouden zonder dat daar enig inkomen tegenover stond.

Het werd een onvergetelijke dag, met workshops, boeiende gesprekken en een afsluitende lezing gehouden door Klara Boonstra, hoogleraar van de Wiarda Beckmanstichting. Binnenkort gaan we met een bus vol vrouwen naar de Sociaal Economische Raad (SER) in Den Haag.

Mädi Cleerdin (voorzitter fractie PvdA gemeenteraad De Marne)

Cookieinstellingen