Nieuwjaarsreceptie De Marne: heel lichte daling aantal inwoners

Foto: Kor Berghuis.

LEENS – De gemeente De Marne krimpt heel licht. Burgemeester Koos Wiersema meldde gisteren tijdens de nieuwjaarsreceptie dat de gemeente De Marne op 1 januari 2018, 10052 inwoners telde. Dit betekent een kleine daling van het inwonertal van 36:  ‘Volgens de voorlopige cijfers tellen we op dit moment 10052 inwoners. Vorig jaar om deze tijd waren dat er 10088.’

 

Hij memoreerde de bijeenkomst als een plechtig moment: ‘Dat ik hier vanavond voor u sta, is in ieder geval voor mij, een bijzonder moment.  We gaan het laatste jaar in van gemeente De Marne. Nog één jaar en dan zijn de gemeenten Bedum, De Marne, Winsum en Eemsmond heringedeeld tot één nieuwe gemeente Het Hogeland. De richting is duidelijk, we weten wat de nieuwe gemeente wordt en de naam Het Hogeland is gekozen. Natuurlijk moet er nog veel werk verzet worden om straks de nieuwe gemeente goed te laten beginnen. Maar dat gaat absoluut lukken. Zeker, het is druk, en voor onze medewerkers betekent het extra werk en inzet. En ja, natuurlijk is er bij hen af en toe best wel wat onzekerheid.

‘Waar kom ik terecht’ en ‘wat betekent het allemaal voor mij’, het zijn logische vragen in deze periode van verandering. Gelukkig is er veel enthousiasme en wordt er keihard en met plezier gewerkt om de nieuwe gemeente vorm te geven. Goed om te zien, ik heb daar erg veel waardering voor.’

Verbinding zoeken en gemeenschapszin bevorderen, dat waren de sleutelwoorden van de burgemeester. Hij roemde de kracht van initiatieven in de van allerlei organisaties, instellingen en bedrijven. Hij stelde dat de kracht van de nieuwe gemeente gebaseerd moet zijn om ruimte te geven aan dergelijke initiatieven.

De nog nipt regerende Prins Carnaval van Kloosterburen in een snaaks onderhoud.

‘Er ligt weer een nieuw jaar voor ons,’ zei hij.  ‘Een jaar waarin er weer veel zal gebeuren. Gebeurtenissen die ons zullen raken. Verdrietige gebeurtenissen misschien.  Geliefden die je moet loslaten misschien. Zorgen die we hebben misschien. Over oorlogen, over mensen die op de vlucht zijn, die honger moeten lijden. Maar blije en vrolijke gebeurtenissen zullen er ook zeker komen. Blije momenten waarin we succes of geluk zullen ervaren. Laten we elkaar steun geven als er steun nodig is, laten we vrolijk zijn wanneer er geluk en blije momenten te vieren zijn. Dat doen we nog een jaar in onze gemeente De Marne en daarna in de nieuwe gemeente Het Hogeland. De verbondenheid met elkaar en met onze omgeving is door Ede Staal zo prachtig bezongen met de ons zo bekende woorden:

 

’t Is de lucht achter Oethoezen, ’t is ’t torentje van Spiek,

’t Is de weg van Lains noar Klooster en de Westpolder langs de diek

 ’t Binnen de meuln’s en de moaren, ’t binnen de kerken en de börg’n,

’t Is ’t laand woar ik as kind nog niks begreep van pien of zörgen

Het binn de meuln’s, ’t Is ’n doevetil, ’t is de dörpsstroat, ’t Is ’n olde bakkerij,

’t Binnen de grote boernploatsen van Waarvum, Oskerd, zo noar Meij

’t Is de waait, ’t is de hoaver, ’t is ’t koolzoad in de blui,

’t Is de horizon bie Roanum vlak noa ’n dunderbui

 Dat is mien laand, mien Hogelaand.

 

Beste mensen

Dat is ons  laand, ons  Hogelaand!

Veul hail en zeegn ien ’t nije joar!’

 

Cookieinstellingen