Schotse huiler in Pieterburen

Foto: Zeehondencentrum Pieterburen

Bij het Zeehondencentrum Pieterburen is op 1 december een Grijze zeehondenpup opgevangen. Het zeehondje dat waarschijnlijk een maand geleden werd geboren in Schotland is gisteren vermagerd en gewond gevonden in de duinen van Vlieland.

Het geboorteseizoen van de Grijze zeehond in Nederland is net begonnen en het centrum roept daarom op om afstand te houden ten opzichte van zeehonden !!

Donderdagmiddag werd er melding gemaakt van een mager zeehondje in de duinen van Vlieland. Een lokale vrijwilliger is gaan kijken en zag dat het om een verhaarde jonge Grijze zeehonden pup ging. Het was duidelijk dat het diertje dusdanig gewond was dat deze zichzelf niet zou redden en is deze opgevangen door Zeehondencentrum Pieterburen. Waarschijnlijk is de pup een maand geleden in de buurt van Schotland geboren en uit koers geraakt. In Schotland begint het geboorteseizoen van de Grijze zeehond namelijk al in oktober. De pup, Joline, heeft een flinke wond aan de achterflap, maar maakt het verder relatief goed.

In Nederland is het geboorteseizoen net begonnen. Dat betekent dat er op verschillende plekken in de Waddenzee pups worden geboren die de eerste 2-3 weken van hun leven op het land liggen en gezoogd worden. De moederzeehonden laten hun pups af en toe alleen om te gaan foerageren. Zo liggen er nu bijvoorbeeld ook op Vlieland verschillende jongen aan land. Om de pups en moeders de rust en bescherming te bieden die zij nodig hebben is Pieterburen vandaag een voorlichtingscampagne gestart.

Op social media, website en op de boten van de rederijen Doeksen en Wagenborg is een filmpje te zien dat duidelijk maakt wat er kan gebeuren bij verstoring. Belangrijkste advies: afstand houden, hond aan de lijn en bij enige twijfel altijd eerst met Pieterburen bellen. Zo hoopt het Zeehondencentrum verstoring en daardoor onnodige opvang van jonge dieren te voorkomen.

Voorlichting ter voorkoming van onnodige opvang, zie filmpje.

Cookieinstellingen