Hogeland gemeenten onderzoeken de kracht van de inwoners

Foto: youtube

HET HOGELAND – Hoe kan de gemeente Het Hogeland inwonersinitiatieven of vrijwilligerswerk het beste ondersteunen? Wat heeft een inwoner met plannen, ideeën of dromen voor zijn of haar dorp of buurt, nodig van de gemeente?

Deze vragen stellen de gemeenten Bedum, De Marne, Winsum en Eemsmond aan inwoners in een online enquête en in gesprekken. De antwoorden worden verwerkt in een visie op inwonerkracht, het potentieel aan sociale activiteiten, zelfwerkzaamheid en initiatieven, voor de gemeente Het Hogeland, die per 1 januari 2019 de vier gemeenten opvolgt. Inwoners kunnen tot 10 november hun mening geven, via www.bmwe-gemeenten.nl.

Naast de online enquête spreken medewerkers van de BMWE-gemeenten in oktober en november met zoveel mogelijk verschillende partijen, vrijwilligersorganisaties, instellingen en inwoners. Ook hierbij is onderwerp van gesprek: Hoe Het Hogeland straks het beste ruimte kan bieden aan de inzet van inwoners.

Het Hogeland wil een gemeente zijn waar inwoners met al hun plannen, ideeën en dromen voorop staan. Inwoners en organisaties moeten ruimte krijgen om sociale en maatschappelijke uitdagingen aan te pakken die het gebied leefbaar maken en houden. De nieuwe gemeentelijke organisatie is straks ingericht op het geven van ruimte aan dit soort ‘inwonerkracht’.
Om straks, als Het Hogeland een feit is, zo goed mogelijk te kunnen werken op deze manier, stellen de BMWE-gemeenten nu al een visie op inwonerkracht op. Het visietraject draagt de naam ‘Inwoners voorop in Het Hogeland’. De visie op inwonerkracht is begin 2018 klaar. Op basis van de visie wordt de gemeentelijke organisatie ingericht op het geven van ondersteuning aan inzet van inwoners. Inwoners die meer willen weten over het visietraject inwonerkracht, kunnen mailen naar [email protected].

Cookieinstellingen