Trots dorp Vierhuizen heropent dorpshuis

Foto: Berto Merx

Waar is een dorp trots op? Op het schriftje waarin de vrijwilligers de werkuren hebben opgeschreven. In totaal hebben de inwoners van Vierhuizen de afgelopen maanden voor 1.000 uren gewerkt aan de revitalisering van het dorpshuis ’t Vierhuis. Vrijdag was er groot feest.

 

Burgemeester Koos Wiersma en Marten Japenga voorzitter van Dorpsbelangen, hadden het er niet gemakkelijk mee. Met een grote schaar moesten ze een draadje doorknippen waardoor een enorm doek naar beneden zou komen. En daardoor een gigantische foto onthullen van het gezicht op Vierhuizen gezien vanaf de noordkant. Uiteindelijk valt zo’n doek altijd wel. Eigenlijk onthulde het doek dat het dorp in staat is geweest het dorpshuis een enorme opknapbeurt te geven.

‘In 2016 hoorden we van het programma Dorpen duurzaam onder dak. Dat is voor het stimuleren van leefbaarheid en duurzaamheid,’ legt Japenga uit. Uit dat fonds van de NAM hebben we 48.000 euro gekregen. Van het Oranjefonds 15.000. Het Kammingafonds bracht 10.000 in. De RABO Bank 35.000 en het Loket Leefbaarheid 35.000. Een loterij bracht 5.000 euro binnen. Weet je,’ zegt hij, ‘echt trots zijn we op de duizend uur die al die vrijwilligers er in gestoken hebben. Dat zegt iets over het draagvlak van dit project in het dorp.’

De oude school die indertijd voor een symbolisch bedrag in handen kwam van dorpsbelangen is stevig onder handen genomen. Er is een uitbouw bij gekomen voor de keuken, een invaliden-toilette, en er is veel onderhanden genomen wat is aan te merken als achterstallig, ouderwets.

Is er draagvlak voor de vitaliteit van het dorp voor zulke investeringen? Irene Japenga, die vanuit het dorp het project begeleide rekent voor: ‘Vierhuizen heeft 130 inwoners en in de buitengebieden wonen er ook nog eens 190. Ruwweg gesteld is de leeftijdsgroep van 35 tot 55 het grootst. De groep tussen 20 en 35 jaar is aanzienlijk kleiner. Er zijn de laatste jaren veel jonge kinderen geboren. Alle clubs maken gebruik van het dorpshuis. Biljarten, kaarten en sjoelen, toneel, dat zijn wekelijkse activiteiten. Een begrafenisvereniging is een jaarlijkse activiteit. Bovendien fungeren we als overloop vooractiviteiten in het kerkje naast ons. We zorgen dat we betrokken zijn bij evenementen als de Tocht om de Noord. En we werken aan dingen als een kookclub, een koffieclub voor ouderen. Door de aanwezigheid van veel kleine kinderen ontstaat de mogelijkheid om samenwerking te zoeken met de speeltuin.

Janny Wilkens van de NAM feliciteert Irene Japenga

Janny Wilkens, zij vertegenwoordigt voor de NAM het programma leefbaarheid en duurzaamheid, had een mooie bos bloemen bij zich. Dat was ook wel passend, gezien de bijdrage van de NAM. De RABO Bank gaf acte de présence. De burgemeester van de gemeente De Marne prees ‘de bijzondere sfeer, het uitstralen dat Vierhuizen een hechte gemeenschap is.’ Een paar dagen eerder hadden acht ambtenaren van de afdeling samenleving van de gemeente een middag in het dorpshuis gewerkt om de puntjes op de i te zetten. ‘Dat was heel goed gedaan, maar misschien met een beetje te weinig oog voor details,’ zegt Irene Japenga met een dikke knipoog.

Scherfjes brengen geluk. Het eerste gebroken glas

Er gaat altijd wat mis. De geluidsinstallatie deed het nog niet. En pardoes, brak het eerste glas in de keuken. Hoort erbij. En dan was er nog de trekking van de loterij. Burgervader Wiersma had 30 prijzen te verdelen en ook het trekken van de loten was hem wel toevertrouwd.

De trotste bestuurders met de lijst van financierders.

 

Tekst en foto’s: Berto Merx

Cookieinstellingen