Halve eeuw camping Boet’n Toen Pieterburen

Midden in het dorp Pieterburen, schuin achter de fraaie middeleeuwse kerk en de bekende botanische tuin “Domies Toen” ligt camping “Boet’n Toen”. De camping ligt op de voormalige groentetuin van de vroegere dominee en bestaat uit twee beschutte velden. Het eerste veld is bestemd voor tenten en het tweede veld voor caravans en campers. Er zijn verder nog een aantal trekkershutten en caravans te huur.

In 1967 komt de moestuin van de dominee in handen van stichting Dorpsbelangen, die er een camping van maakte om de toenemende aantallen wadlopers ‘onderdak’ te kunnen bieden. De eerste jaren waren er nog geen sanitaire voorzieningen, er kon gebruik worden gemaakt van het toilet van Berend Meerstra die tegenover de camping in de Hoofdstraat woonde. In 1973 kreeg de camping zelf toiletten.

Wadloopcentrum Dijkstra, de grootste en oudste wadlooporganisatie van Nederland, nam de camping over en al snel werd het een echte wadloperscamping. In het eerste jaar kwamen tussen mei en september maar liefst 2800 wadlopers naar Pieterburen.

Sinds haar oprichting in 2013 huurt vereniging ‘Vrienden van Waddencamping Boet’n Toen’ de camping van Wadloopcentrum Pieterburen, die er vanaf wilde.

Op het terrein valt het oog direct op een blokhut. ‘Proathoes’ staat erop. Binnen zit Joke Staal, die samen met haar man André al sinds 1989 de beheerders zijn. Ieder jaar, vanaf medio april tot november, zitten de inwoners van Harkstede op de camping. Slapen doen ze in een caravan, overdag brengen ze voornamelijk door in het ‘Proathoes’, van waaruit de camping goed te overzien is. Het gebouwtje wordt tevens gebruikt als keuken, maar ook als internetcafé en als ‘honk’ voor de vrijwilligers.

’t Proathoes

Buiten komt Koos van der Maar aan wandelen, hij is een van die vrijwilligers die de camping netjes houden. Hij is net als André en Fokje ook wadloopgids (geweest) en komt er al vele jaren. Koos is scherp, houdt alles nauwlettend in de gaten. Als hij een vreemde man op de camping bespeurt en dit aan Fokje doorgeeft wordt hij gerustgesteld: “Die hoort hier op de camping!”

André, Koos en Fokje

Tegenwoordig beschikt de camping over twee veldjes, samen goed voor “2 bunder plaatsen” aldus Fokje, die niet direct een antwoord kon geven op hoeveel staanplaatsen de camping te bieden heeft. Ze voegt daaraan toe: “100 personen is eigenlijk wel het maximum gezien de capaciteit van de sanitaire voorzieningen.

Bruggetje tussen beide velden

Vaste bezoekers

Kees en Marijke Duyvesteijn uit ’s Gravenzande komen al ruim 30 jaar in Pieterburen. Nadat ze de eerste keer (1987) hadden meegelopen op het Wad, werden ze gevraagd om wadloopgids te worden. Er volgde een cursus, die ’s avonds werd gegeven. “Een paar uur eerder van het werk, in de auto naar Pieterburen en daarna nog weer terug naar huis. De volgende dag moest ik ’s morgens weer op tijd bij m’n baas zijn” aldus Kees.

De eerste jaren sliepen ze in ’t Wapen van Hunsingo’,  maar daar trilden ze ’s avonds uit bed door de feesten die beneden (in de kroeg) plaatsvonden. Sinds 1989 hebben ze een plekje op de camping. In de beginjaren in vakanties, tegenwoordig van maart tot oktober.

Ze kunnen nog steeds genieten van de rust dat Noord-Groningen te bieden heeft. Daarnaast zijn de wandel- en fietsroutes inmiddels allemaal bekend terrein voor de verpieterde westerlingen.

Kees en Marijke

Kees helpt ook mee op de camping. Als er iets gelast moet worden of als de moestuin aandacht nodig heeft komt hij graag even helpen.

Naast de caravan staat een tafel, vol met gevonden schelpjes en een schedel van een eend. “Gewoon leuk.  Vooral kinderen komen graag even kijken”, aldus Kees.

Kees en z’n verzameling

Marijke maakt mapjes met fiets- en wandelroutes, waar bezoekers gebruik van kunnen maken.

Vandaag de dag zijn de bezoekers van de camping naast de ‘vaste bewoners’ en wadlopers o.a. trekkers en lopers van het Pieterpad. Verder komen hier groepen jaarlijks terug, waaronder de BSA-club Nederland, waarvan de 2e generatie alweer zeer vertrouwd is in Pieterburen.

Een reactie die ik vond op het internet:

“Ik sliep samen met mijn vriendin een nachtje in de caravan. Een leuke camping om een paar dagen te overnachten als je naar de zeehondencreche gaat of gaat wadlopen. Helaas heb ik die avond een voedselvergiftiging opgelopen en voelde ik mij erg slecht. Maar de hulp die ik van de eigenaren kreeg vond ik erg bijzonder. Er werd s’ochtends thee voor mij gezet, een ontbijtje geregeld en mocht ik een extra nacht nodig hebben om te herstellen namen zij deze voor hun rekening. Ik raad deze camping dan ook zeker aan bij deze zeer vriendelijke eigenaren!”

De kop ‘Super gastvrij en behulpzaam’ is ook zoals ik mijn eerste contact met  André en Fokje heb ervaren. Camping Boet’n Toen is een aanradertje !

 

 

Meer info:

Reacties