Financiële tips en adviezen op DeMarneNieuws

Foto: Veldman & Van Dijk

Roel Venema van Veldman en Van Dijk te Leens zal maandelijks financiële tips en adviezen op DeMarneNieuws plaatsen. Doe uw voordeel er mee!!

WAT TE DOEN MET UW PENSIOEN IN EIGEN BEHEER?

De opbouw van pensioen in eigen beheer is definitief verleden tijd. Dit betekent dat u:

  1. Vanaf 1 juli 2017 geen bedragen meer kunt toevoegen aan uw pensioen in eigen beheer.
  2. Uiterlijk 31 december 2019 moet beslissen wat u doet met de waarde in de pensioen-bv. Daarbij heeft u de keuze uit de volgende drie opties:
  • Niets doen (handhaven en bevriezen);
  • Fiscaal vriendelijk afkopen;
  • Omzetten naar een ‘spaarpot in de bv’.

Afkopen of omzetten

Niets doen is in de meeste situaties de minst aantrekkelijke optie, vanwege de complexe pensioenregels. ‘Handhaven en bevriezen’  van het in eigen beheer opgebouwde pensioen houdt in dat de opgebouwde pensioenrechten blijven staan. Het opgebouwde pensioen moet u in dat geval elk jaar indexeren en actuarieel waarderen.

U kunt er ook voor kiezen om uw opgebouwde pensioenrechten af te kopen of om te zetten in een oudedagsverplichting. Wanneer u het in eigen beheer opgebouwde pensioen afkoopt, wordt de fiscale balanswaarde op het moment van afkoop belast als loon uit vroegere dienstbetrekking. De pensioenvoorziening wordt in één keer aan u uitgekeerd, maar het bedrag is wel belast. Normaal gesproken betaalt u bij afkoop van het opgebouwde pensioen een heffing van 72% (52% inkomstenbelasting en 20% boete). In 2017, 2018 en 2019 is sprake van een tijdelijk lager tarief en kan het pensioen worden afgekocht zonder boete. In 2017 krijgt een korting van 34,5 % (in 2018: 25%; in 2019: 19,5%).

Oudedagsverplichting

Zet u de pensioenrechten om in een oudedagsverplichting, dan blijft het opgebouwde pensioen op de balans staan. Deze ‘spaarpot’ wordt tot de pensioendatum jaarlijks verhoogd met de marktrente. U kunt de oudedagsverplichting geheel of gedeeltelijk onderbrengen als lijfrente bij een verzekeraar of laten uitkeren door de bv. In dit laatste geval moet u uiterlijk twee maanden na het bereiken van de AOW-leeftijd een uitkering aankopen bij de bv die u krijgt uitbetaald in twintig jaarlijkse, gelijke termijnen. Deze uitkering kunt u ook eerder in laten gaan, tot maximaal vijf jaar voor het bereiken van de AOW-leeftijd.

Instemming (ex-)partner

Als u van plan bent uw pensioenrechten af te kopen of om te zetten in een oudedagsverplichting, moet u schriftelijk om instemming vragen van uw partner en/of uw ex-partner die recht heeft op het in eigen beheer opgebouwde pensioen of op een deel daarvan.

WERKNEMER MET SCHULDEN

Een werkgever is al snel € 13.000 per jaar kwijt aan een werknemer met financiële problemen die voltijds werkt en een modaal salaris verdient. Bijna twee derde van de werkgevers (62%) heeft te maken met personeel met financiële problemen. Dit blijkt uit het rapport ‘Personeel met schulden’  van het instituut voor budgetvoorlichting Nibud. De kosten van een werkgever zitten met name in het verwerken van het loonbeslag, (ziekte)verzuim en productiviteitsverlies. Daarnaast loopt het bedrijf een verhoogd risico vanwege diefstal, fraude en het feit dat een werknemer met geldproblemen vatbaarder is voor omkoping en chantage.

Een op de drie van de werkgevers vindt financiële problemen van werknemers een reden een contract niet te verlengen, bijna een op de vijf ziet het zelfs als een reden voor ontslag. Tegelijkertijd vindt driekwart van de werkgevers dat de financiele gezondheid van werknemers een belangrijk onderdeel van het HR-beleid is. Ook wil 80% van de werkgevers werknemers met geldproblemen graag ondersteunen.

Het Nibud heeft samen met Wijzer in geldzaken en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de site finacieelgezondewerknemers.nl gelanceerd. Deze informeert werkgevers over het sneller onderkennen van de schuldproblemen en gerichter hulp-bieden.

WET DBA OPNIEUW OPGESCHORT

De belastingdienst gaat in ieder geval tot 1 juli 2018 de gezagsverhouding tussen opdrachtgever en zzp’er niet controleren. Er volgen tot die tijd geen boetes of naheffingen als achteraf geconstateerd wordt dat er sprake is van een dienstbetrekking. De handhaving van de wet DBA beperkt zich tot kwaadwillende opdrachtgevers. Het gaat hierbij om opzet, fraude of zwendel en situaties die leiden tot concurrentievervalsing of situaties waarbij het risico van uitbuiting aanwezig is.

CHECKLIST KOSTEN VERVROEGD AFLOSSEN

Als u overweegt om vanwege de lage rentestand vervroegd af te lossen op uw hypotheek of om uw hypotheek over te sluiten, moet u hiervoor soms een vergoeding betalen (voorheen: ‘boeterente’). Deze vergoeding mag sinds 14 juli 2016 niet groter zijn dan het financiële nadeel dat uw huidige hypotheekverstrekker daardoor ondervindt. Uw hypotheekverstrekker moet duidelijk uitleggen hoe de vergoeding is berekend.

AFM heeft een stappenplan en checklist opgesteld voor huizenbezitters. Hiermee wordt de wijze waarop de vergoeding wordt berekend stap voor stap toegelicht, en kunt u lezen waarop u moet letten.

MINIMUMJEUGDLOON OMHOOG

De leeftijd voor het volwassen minimumloon gaat op 1 juli 2017 omlaag van 23 naar 22 jaar. Het minimumjeugdloon voor 18- tot en met 21 jarigen gaat omhoog. De verhoging geldt niet voor mbo’ers tot 21 jaar die een leerwerkplek hebben in het kader van de Beroepsbegeleidende Leerweg (BBL)

De hogere loonkosten voor 18 t/m 21 jaar worden fiscaal gecompenseerd. U moet wel geduld uitoefenen: u krijgt de compensatie over de tweede helft van 2017 en heel 2018 pas eind 2019 op uw rekening gestort door de Belastingdienst. Voor jongeren van 22 jaar en ouder komt u mogelijk in aanmerking voor het lage-inkomens-voordeel (LIV).

Minimumjeugdloon als percentage van minimumloon

Leeftijd           Nu                   Per 1 juli 2017

18 jaar             45,5%              47,5%

19 jaar             52,5%              55%

20 jaar             61,5%              70%

21 jaar             72,5%              85%

22 jaar             85%                 100%

VAKOPLEIDING UIT DE GRATIE

Steeds minder leerlingen kiezen voor een praktijkgerichte opleiding. Vmbo-scholen die vakmensen zoals bouwvakkers en automonteurs opleiden, zien hun leerlingaantallen drastisch teruglopen. Sinds 2004 is het leerlingaantal van de praktijkgerichte opleidingen (basis) binnen het vmbo met 40% gekrompen. Scholieren kiezen liever voor de theoretische tak van het vmbo, havo of vwo.

Tekort vakspecialisten

Het tekort aan personeel in de bouw neemt flink toe. Vooral aan timmerlieden, metselaars en installatiemonteurs is een schreeuwend gebrek. Ook liggen er veel kansen voor voorbereidend bouwpersoneel zoals werkvoorbereiders en uitvoerders, zo meldt uitkeringsinstantie UWV. Het aantal vacatures in de bouw loopt in 2018 naar verwachting op tot 35.000. Ook in de ICT en de zorg is het voor bedrijven steeds moeilijker om gekwalificeerde werknemers te vinden.

WAAROP MOET U LETTEN BIJ VAKANTIEKRACHTEN?

Voor vakantiekrachten die in de zomer tijdelijk werk verrichten gelden dezelfde bepalingen van het Burgerlijk Wetboek als voor gewone werknemers. Ze vallen echter niet onder de cao. Omdat het om een tijdelijk contract gaat, is het belangrijk om een einddatum in het contract op te nemen.

Voor kinderen, jonger dan 18 jaar, gelden speciale regels:

  • Minderjarigen tot 16 jaar hebben voor het aangaan (en beëindigen) van een arbeidsovereenkomst toestemming nodig hebben van hun ouders of voogd.
  • Kinderen van 13 en 14 jaar mogen alleen helpen bij licht, niet-industrieel werk, zoals vakkenvullen in een winkel
  • Een jongere van 15 jaar mag uitsluitend onder toezicht van een volwassen werknemer lichte klusjes doen en niet met machines werken.
  • Joongeren van 16 en 17 jaar mogen geen werk doen dat gevaar oplevert of schadelijk is voor de gezondheid. Een aantal risicovolle werkzaamheden (met machines werken, zware dingen tillen etc.) mogen ze alleen onder toezicht van een ervaren, volwassen werknemer uitvoeren.

Soort contract

Bij een (tijdelijk) contract voor vakantiewerk heeft u de keuze uit drie contractvormen:

  • Gegarandeerd aantal uren: bijvoorbeeld 16 uur per week. Handig als u de vakantiekracht inroostert op vaste tijden of dagen.
  • 0-uren contract: het loon is afhankelijk van het aantal gewerkte uren, maar als u de oproepkracht maar één uur laat werken, moet u toch drie uur uitbetalen.
  • Min/max-contract: een mix van beide contracten, waarbij u de vakantiekracht een minimum aantal uren garandeert en daarbovenop kan oproepen op piekmomenten.

Let op! Een vakantiekracht bouwt gewoon vakantiegeld (8%) en vakantiedagen op. Dit moet u aan het einde van hat dienstverband uitbetalen.

Cookieinstellingen