‘Padvinders’ weer naar huis

Het Noordelijk Pinksterkamp Scouting Nederland in de Marnewaard zit er op. Het was weer een ware happening met zo’n 80 scoutingsgroepen uit de noordelijke provincies van het land.

Ruim 3800 deelnemers waren dit jaar aanwezig op het geweldig evenement, dat voor de 87e keer werd georganiseerd. Sinds 1998 in de Marnewaard, waar het ‘feest’ in 2001 geen doorgang kon vinden i.v.m. de MKZ-crisis. 

Noordelijk Pinksterkamp Scouting Nederland

In de Marnewaard wordt gedurende de Pinksterdagen een van de grootste jaarlijks terugkerende kampen in Europa georganiseerd door Scouting Nederland. Tweede Pinksterdag staat het terrein open voor bezoekers en heeft het tijdelijke NPK-dorp niet de gebruikelijke 3.800, maar wel 10.000 inwoners.

De doelstelling van het NPK is in geen jaren veranderd; het leggen van nieuwe en het onderhouden van bestaande contacten buiten de eigen scoutinggroep. Verder is het concept van een avontuurlijk kamp met het verkrijgen en verbeteren van de kampeervaardigheid van groot belang. Het NPK wordt jaarlijks gehouden tijdens Pinksteren, en duurt van vrijdag tot en met dinsdag. Hierbij is de maandag traditioneel de kijkdag voor de familie van de jongste speltakken. Dit staat elk jaar weer garant voor duizenden bezoekers.

Het principe van het NPK is dat elke deelnemende scoutinggroep met zelf meegebrachte materialen hun eigen stukje terrein opbouwt en inricht. Een terrein bestaat uit tenten, keukens, vuurtafels en wasplaatsen. Die laatste worden allemaal gemaakt met uitsluitend houten palen en touw. Het kamp maakt dat er elk jaar binnen een aantal uren een waar dorp uit de grond gestampt lijkt te worden. Wat betreft het aantal ‘inwoners’ is het Noordelijk Pinksterkamp tijdens de pinksterdagen het grootste dorp van de gemeente De Marne.

Elke speltak heeft ieder jaar een ander thema, wat kan variëren van piraten tot de Middeleeuwen en van oud-Hollands tot de sixties. Gedurende het kamp moet alles in het teken van dit thema staan. Zo worden de terreinen van de verschillende groepen ingericht volgens dit thema, en zijn de groepsactiviteiten gebaseerd op dit thema.

Na een paar dagen avontuur zit het er nu weer op, zal alles keurig opgeruimd achtergelaten zijn en is het gewoon weer militair oefenterrein.

Hieronder een filmpje van de eerste dag

Cookieinstellingen