Beperkte groei Groninger bevolking verwacht, De Marne krimpt

Foto: Omroep Zeeland

De bevolking van de provincie Groningen zal de komende tien jaar (2018-2028) maar beperkt toenemen. Dit blijkt uit de nieuwste bevolkingsprognoses die de provincie Groningen in samenspraak met de gemeenten heeft opgesteld. De groei van de bevolking vindt voornamelijk plaats in de oudste leeftijdscategorieën (60+ jaar), terwijl de beroepsbevolking juist afneemt. De omvang van de jongste leeftijdscategorieën (40- jaar) is redelijk stabiel. Bekijken we de ontwikkeling op het niveau van gemeenten zoals die na de aankomende herindelingen waarschijnlijk zullen bestaan, dan valt te zien dat er alleen nog groei zal plaatsvinden in de gemeente Groningen.

Provincie Groningen
Gemeente De Marne

 
Golfbewegingen in de bevolkingsontwikkelingen
De bevolking in de provincie Groningen (en ook in heel Nederland) is niet evenredig verdeeld over alle leeftijdscategorieën. Een belangrijke oorzaak hiervoor is de babyboom die grofweg plaatsvond tussen 1945 en 1965 en gevolgd werd door een sterke afname van het geboorten. De mensen die gedurende de babyboom werden geboren zullen de komende jaren in de oudere leeftijdscategorieën terechtkomen en verdwijnen uit de beroepsbevolking. De kinderen van deze ‘babyboomers’ zijn op dit moment juist aan het toetreden tot de beroepsbevolking. We zien daarom dat de komende jaren de beroepsbevolking wel in omvang zal afnemen, maar tegelijkertijd relatief jonger zal worden. Deze zelfde groep van toetreders tot de beroepsbevolking krijgen op dit moment en in de komende jaren zelf ook kinderen. Hierdoor blijft de omvang van de jongste leeftijdscategorieën behoorlijk stabiel. Door bovenstaande ontwikkelingen hebben we de komende decennia te maken met een toenemende grijze druk (verhouding tussen beroepsbevolking en 65+ jaar) en een stabiel blijvende groene druk (verhouding tussen beroepsbevolking en -20 jaar).

Provincie Groningen
Gemeente De Marne

Groei en krimp binnen de provincie
Ondanks dat de totale bevolking van de provincie Groningen toeneemt, zal in de meeste gemeenten sprake zijn van bevolkingskrimp. Van de huidige gemeenten is de verwachting dat de bevolking alleen toeneemt in de gemeenten Groningen en Zuidhorn. Wanneer Zuidhorn echter op zal gaan in de gemeente Westerkwartier zal de groei in deze gemeente de krimp in de overige Westerkwartier-gemeenten niet kunnen compenseren, al valt de verwachte afname van minder dan 1% hier erg mee. In de overige gemeenten (volgens de verwachte herindeling) wordt een afname van tussen 3% en 11% verwacht.

Over de bevolkingsprognoses van de provincie Groningen
Bevolkingsprognoses zijn inschattingen van de omvang en samenstelling van de toekomstige bevolking. Vaak wordt er gewerkt met verschillende scenario’s waarvan de meest waarschijnlijke dan als dé prognose naar buiten wordt gebracht. In de provincie Groningen bepalen de gemeenten in samenspraak met de provincie welk scenario het meest waarschijnlijk wordt geacht. Dit gebeurt niet met alle gemeenten afzonderlijk, maar in groepen van gemeenten. Door op deze manier te werken wordt veel lokale kennis aan de prognoses toegevoegd, iets waar in landelijke prognoses minder ruimte voor is. Deze werkwijze vereist wel veel afstemming en de prognoses van de provincie Groningen worden daarom maar eens in de 3-4 jaar

Bron: Sociaal Planbureau Groningen
Cookieinstellingen