Zwembad open, frietje kopen

Foto: Berto Merx

Wanneer is de echte lente, de waarlijke gevoelslente begonnen? Als de Slik en Smul Houk in Leens open is.

De lente begint niet met die zogenaamde Rokjesdag. Dat is niks meer dan de vaststelling dat in Amsterdam, als de zon wat schijnt, wel wat  vrouwen een rokje aangetrokken hebben en dat de media dan de volgende dag kirren dat het Rokjesdag is geweest. De echte lente begint als in Leens in  het zwembad de laatste resten van de winter zijn weggeveegd, het zwembad op zaterdag om 11.00 uur voor het eerst weer open gaat en André van der Raad de kiosk opent. Dit heuglijke feit was afgelopen zaterdag zichtbaar aan de Breekweg in Leens waar het grote bord op de stoep meldde: ‘Patatje mét, 1 euro’. Zwembad open, frietje kopen, op het terras zitten in het lekkere zonnetje.

André van der Raad nam vorig jaar de kiosk over in het Leenster bad. ‘Het was een sprong in het diepe. Mijn man is zweminstructeur hier en op een bepaald moment zei hij dat de kiosk vrij kwam en hij dacht hardop of dat iets voor ons zou zijn. Het was echt een zaak van vandaag horen en morgen open.’ De nieuwe pachter moest haasje rep je de kiosk inrichten, apparatuur aanschaffen,  de boel organiseren. En open met de handel. Samen met zijn levenspartner wordt de Slik en Smul Houk in de lucht gehouden.

Wat is de leukste ervaring van de  exploitant?  ‘Nou, de eerste dag dat ik open was. Het enthousiasme van de kinderen die riepen: Yes, hij is weer open.’ Maar het mooiste verhaal gaat over die dag vorige zomer, een dag waarop de mussen van het dak vielen van de hitte. En het ijs was uitverkocht, op de middag. De leverancier van ijsjes kwam aan met de spoedbestelling, liep met het steekkarretje met de dozen ijsjes door de hoofdingang, langs het zwembad. André: ‘Het halve zwembad liep achter hem aan om meteen een ijsje te verschalken. Als de rattenvanger van Hamelen.’

En de negatiefste ervaring? ‘Ik zou het niet weten. Ja, als het slecht weer is. In het hoogseizoen ben ik open van half acht ‘s morgens tot acht uur ‘s avonds. En als er dan geen mensen zijn door het slechte weer, dan is zo’n dag wel lang.’

Let op. De hele maand mei heeft André 1 frikandel voort 1 euro in de aanbieding. Let ook op de parkeerplaats voor de Smulhoek. Parkeer niet op de invalidenparkeerplaatsen aan de Breekweg. Het politioneel bonnenboekje wacht op je.

Tekst en foto’s: Berto Merx

Cookieinstellingen