Zware dag voor Peter Merx in Ronde van Togo

Foto: DeMarneNieuws

Het was gisteren een zware dag voor Peter Merx in de vijfde etappe van de Ronde van Togo. De Kolibri van Warfhuizen had zijn sprintje niet scherp; hij eindigde als achtste.

De etappe van vrijdag was over het zelfde traject als die van dinsdag, maar dan omgekeerd. Het is ook lastig om in Togo, op de kust van West-Afrika,  een echte ‘ronde’ ronde te organiseren. Het land is 75 km breed en wordt doorkliefd door één hoofdweg van zuid naar noord. De etappes zijn eigenlijk een aaneenschakeling van wat links af en rechtsaf van deze hoofdweg en dan weer terug naar de hoofdstad aan de kust.

Het was zwaar vrijdag voor de Nederlanders. Een van de renners was in de nacht van donderdag op vrijdag ziek geworden, type maagaandoening die in het peloton omschreven wordt als ‘hij hield niks meer binnen.’ Dat behoeft geen verdere details. Na 25 kilometer lag er een klim van ongeveer vier kilometer. Peter Merx: ‘Op de top zaten we er met vier man bij. Het Belgische team zat met vijf man vooraan en die lanceerden de ene na de andere aanval. We hebben een paar keer de achtervolging moeten trekken  waardoor we in de eindsprint niet meer konden doen wat we wilden,’ aldus Peter Merx.

Peter Merx                        (Foto: archief WinsumNieuws)

Een Belg won de etappe, de Kolibri pakte als beste Nederlander plaats acht. Hoe is het op dit moment, vrijdagavond? ‘Het was weer vreselijk warm vandaag. Ik ben nu bezig af te koelen. Gelukkig zitten we in een hotel met airco, dat maakt het een stuk dragelijker.’

Zaterdag staat een vlakke etappe op het programma die waarschijnlijk op een massasprint zal uitlopen.

Reacties