Alle egards voor vrijwilligers De Marne 

Fraai uitgedoste dames en heren van toneelgroep Auth & Tiek, een rode loper en een vriendelijke verwelkoming door burgemeester Koos Wiersma en wethouders Kor Berghuis en Mariëtte de Visser; alles was uit de kast gehaald om vrijwilligers uit gemeente De Marne met egards te ontvangen op de door Vrijwilligerswerk en gemeente georganiseerde ‘High Tea’ in het gemeentehuis.

65 vrijwilligers hadden zich opgegeven en dat was volgens wethouder De Visser maar een klein deel van alle mensen die op wat voor manier dan ook werkzaamheden verrichten voor de samenleving.

ard_0408

In haar welkomswoord had De Visser enkel lovende woorden voor de vrijwilligers en hun verdiensten in verenigingen, organisaties en instellingen. 

ard_0383

“De gemeente wil daarom graag iets terugdoen en daarom is deze middag voor u georganiseerd. Ik zal proberen om mezelf ook nuttig te maken” grapte de wethouder. De daad bij het woord voegende schonk ze vervolgens vol overgave koffie en thee in.

Vrijwilligers

José Oude Lenferink is één van de gasten, ze is vrijwilligster bij het Groninger Landschap op de Buitenplaats te Pieterburen.

De van oorsprong Twentse dame kwam een aantal jaren terug in Pieterburen wonen en ging vaak cadeautjes kopen bij de Buitenplaats. Bij één van haar bezoekjes werd ze gevraagd om iets te komen doen als vrijwilligster, ze hoefde niet lang na te denken en is nu al een tijd gastvrouw. “We zorgen dat het gebouw er schoon en goed uitziet, doen baliewerk en informeren over de regio. We krijgen best veel gasten, soms oudere mensen die naar Canada zijn geëmigreerd en een keer overkomen om familie te bezoeken. Dat is erg leuk want die mensen weten vaak heel veel over de historie van het gebied. Ik vind het heel erg leuk om te doen en kan iedereen aanraden om wat vrijwilligerswerk te gaan doen.” 

ard_0415
Riane en José

Naast de Twentse babbelaar zit Riane uit Leens, vrijwilligster bij de kattenopvang Bastet in Munnekezijl, waar alle katten welkom zijn ongeacht hun leeftijd of problematiek. Bijzonder is dat deze opvang wordt gerund voor en door mensen met een beperking.

Daarnaast helpt Riane op Verhildersum in de werkgroep Kinderactiviteiten. Ze heeft zich recent ook nog opgegeven voor een nieuwe werkgroep die onderhoud op begraafplaatsen wil gaan doen.

Een fulltime vrijwilligster dus?

“Ja, zo kun je het wel noemen. Ik doe mijn hele leven al vrijwilligerswerk, toen ik acht jaar was liep ik al met de collectebus van Simavi. 

Ik ben heel sociaal ingesteld, woon hier nu acht jaar en moet eerlijk tegen mezelf zijn, ik krijg hier geen betaald werk en ben aangewezen op een uitkering. Maar er moet zoveel gebeuren en er is meestal geen geld voor, daarom doe ik vrijwilligerswerk. Het gaat in deze wereld niet alleen om geld te verdienen, we moeten allemaal ons steentje bijdragen om de wereld iets positiever te maken, dat probeer ik ook aan mijn dochter over te dragen.”

ard_0434
Ellen

Ellen uit Eenrum is naar de high tea gekomen met twee collega’s, Dineke en Jenny. Zij zijn drie van de vijf vrijwilligers van Senioren voorlichting 75+, een organisatie die wil weten hoe het met de mensen boven de 75 gaat, of ze de weg weten naar instanties, de mogelijkheden kennen zoals bijvoorbeeld deeltijdtaxi, aanpassingen in huis en huishoudelijke zorg.

Ellen:”Het is bijzonder en heel dankbaar werk. Bijzonder, omdat de ouderen al een heel leven achter de rug hebben, veel hebben meegemaakt en daar vaak prachtig over kunnen vertellen. De wereld is gedurende hun leven totaal veranderd en om ze daarbij te kunnen helpen is het dankbaar werk.

Het is soms ook wel moeilijk. Als iemand in zijn eigen situatie gevangen zit of somber is, is het soms wel moeilijk, maar dat komt gelukkig niet zo vaak voor.”

Het heertje tegenover de dames lijkt me helemaal geen vrijwilliger en bij navraag blijkt het te kloppen, Theo Elsing uit Molenrij is architect, maar is uitgenodigd voor deze middag omdat hij ook voorzitter van Dorpsbelangen Molenrij is.

ard_0451
Theo

Hij vindt het erg leuk dat deze middag georganiseerd is en vertelt graag wat over ‘zijn’ Dorpsvereniging.

“Ik heb geen roots in het Noorden, ik ben met mijn vrouw overgewaaid uit het drukke Westen. Ik werk samen met mijn vrouw bij een architectenbureau. Er werken ook nog twee mensen in de Randstad. Wij wonen nu vijf jaar in Molenrij en ik werd al vrij snel gevraagd om voorzitter van Dorpsbelangen te worden. Ik ben op het verzoek ingegaan met de kanttekening dat ik bij de neijoarsveziede de toespraak niet in het Grunnegs zal doen, dat was geen probleem, haha.

We zijn als vereniging met veel dingen bezig. Laatst hebben we het 35-jarig bestaan van Dorpsbelangen gevierd met een mooie tentoonstelling. We hebben bijvoorbeeld een lief- en leedcommissie, we hebben een dorpsvisie overhandigd aan de gemeente, er is een dorpsapp en door dat alles proberen we het aloude Noaberschap in ere te houden. Dorpsbelangen is een afspiegelingscollege van het dorp. Er zitten mensen van alle pluimages in. Het is erg leuk om daar mee bezig te zijn en een steentje aan bij te dragen.”

ard_0429

Het was een gezellige middag, de hapjes waren prachtig en overheerlijk. De bediening van Ability Catering vriendelijk en vlot. De vrijwilligers hebben genoten van deze blijk van waardering.

Ester Pleizier van Vrijwilligerswerk genoot van het genieten en kan terugzien op een geslaagde middag.

Esther genoot zichtbaar
Esther genoot zichtbaar

     

Cookieinstellingen