Thom en Jordi: “Muziek is voor iedereen”

Op mijn mobiel luister ik naar het nummer ‘I’m on fire’ van Johnny Cash, maar die zingt hier niet (luister hier). Ik hoor een verdraaid mooie stem en zet de volumeknop op maximaal. Mijn vrouw kijkt op uit haar boek en vraagt wie daar zingt, ze krijgt spontaan kippenvel van die prachtige, heldere stem.

Samen luisteren we het lied nog een keer en kijken op YouTube of de zanger, ene Thom van Wieren uit Leens, nog meer liedjes op zijn naam heeft staan. Zijn YouTube-kanaal belooft weinig goeds, 1 video en maar liefst 1 abonnee, haha.

Iets verder naar beneden vind ik Thom & Jordi en dat ziet er al veel beter uit. Het nummer Thinking out loud is 7447 keer bekeken!!

img_7169

Dit Leenster talent moet gepromoot worden, vind ik en plaats het nummer ‘I’m on fire’ op De MarneNieuws. Het wordt een groot succes, het bericht wordt 5757 keer gelezen, er zijn bijna 100 likers en er worden mooie reacties geplaatst:

Angela Stoker schrijft: ‘Ik zeg: op naar The Voice en 1e worden. Wat een geweldig mooie stem!’

Rebecca Sharon Leenburg: ‘Zo geweldig mooi Thom! Je bent een goede country zanger!

 

Contact

Na het artikel op de MarneNieuws neem ik contact op met Thom, ik wil ‘m graag interviewen. Thom vindt het prima, maar wil graag met zijn vriend Jordi Weijer komen, ik vind het natuurlijk goed.

Op een zaterdagochtend, begin november komen Thom(21) en Jordi(22) op het nieuwe kantoor van De MarneNieuws. 

De Leensters hebben er zin in en hebben dikke pret. Jordi blijkt koeriersdiensten te doen en heeft samen met een vriend een bedrijf Super Sound Groningen. Thom studeert Sport en Beweging op het Alfacollege en staat regelmatig achter de bar van de sporthal in Leens, maar daar komen de mannen niet voor!

 img_7172

‘Muziek is voor iedereen’

“Vanaf jongsafaan zijn we alletwee gek op muziek’ begint Thom “tot zes jaar geleden zaten we heel vaak wat te ‘kloten’ voor de computer. We hadden zo’n oud Skype-microfoontje, die al kraakte als je er in praatte, maar wij zongen ermee, haha. We zochten we R&B en HipHop-nummers op YouTube, en dan maar mee blèrren. Het voelde alsof je heel bekend was terwijl niemand je kende. Doordat we wat illegale dingen deden werden we van YouTube afgegooid.

Ik zong vaak nummers van Eminem en toen we lazen dat er auditie gedaan kon worden bij Simplon in Groningen heb ik me opgegeven. Degene die de auditie zou winnen mocht optreden op het bevrijdingsfestival in de Stad. Het was echt lachen, we hadden speciale snoepjes gekocht die goed waren voor de keel, ik pieste bijna in mijn broek van het lachen. Het zal je niet verbazen dat we niet wonnen, ik was zo gespannen, er kwam geen goede noot uit.”

Jordi neemt het even over, kan Thom even uitlachen en koffie pakken!

Jordi: ” We gingen steeds een stukje verder. Als we een iets betere microfoon wilden kopen moest er eerst tien euro bij elkaar gespaard worden. Was er weer zo’n ding gekocht, dan trokken we ons avonden terug op mijn slaapkamertje dat als geluidsstudio was ingericht, nou ja, het moest voor studio doorgaan, haha!

We waren in die tijd helemaal klaar met bestaande liedjes, we gingen onze eigen teksten maken, het sloeg meestal helemaal nergens op. We dachten dat het persé moest rijmen, haha, als het niet rijmde verzonnen we vreemde woorden zodat het toch weer paste. Daarna ging het niet zozeer meer om het rijmen, maar het moest mensen, ons publiek, pakken!!

Zang- en ZangPiet

Thom: “Toen ik een jaar of 17 was kreeg Jordi een meisje, in de Stad. Onze zangaspiraties verwaterden wat. Wel deden we elk jaar een optreden voor de gemeentereiniging in Groningen. We traden op als Zang- en ZangPiet en zongen zelfgemaakte Sinterklaasliedjes. We hebben dat vijf jaar gedaan, de afgelopen twee jaar niet meer. 

Ik kreeg het te druk met school en heb een tijd helemaal geen zin in zingen gehad. Jordi is wel steeds met muziek bezig gebleven. Met een vriend heeft hij een geluidsstudio bij elkaar verzameld. Ze hebben het goed voor elkaar,  computer, video en audio-apparatuur, echt heel mooi, ze hebben het top voor elkaar!!

Jordi moet trouwens veel meer met keyboard doen, daar is hij echt heel goed in.”

Jordi: “Ja, ik vind dat ook hartstikke leuk om te doen. Ik kan geen noot lezen, maar als ik iets hoor, speel ik het in één keer na. Ik heb dat van mijn Opa, die speelde vaak bij de Milieudienst en in de pauze mocht ik wat op dat ding drukken. Er kwam altijd mooi geluid uit. Als je maar genoeg mogelijkheden indrukte ging dat ding vanzelf, lachen!

img_7174

Thom komt gamen

“Als ik in de studio ben komt Thom af en toe langs, gamen, koffie drinken en slap ouwehoeren. We doen 90 procent van de tijd niets” zegt Jordi.

Thom valt in: “Weet je hoe het voelt Cees, het voelt alsof we niets doen, maar we hebben dan toch veel gedaan. We zijn gek van muziek, proberen veel uit en we vinden het super leuk om er mee bezig te zijn.

Het nummer ‘On fire’ is ook op deze manier op Facebook gekomen. Ik ging maar weer eens langs voor koffie. Jordi stelde voor om wat op te nemen en pakte ‘On fire’. Hij kende dat nummer helemaal niet, maar we hebben het toch ingezongen en het klonk wel goed, ik was wel tevreden. Het werd op Facebook terecht en heel veel mensen vonden het mooi. Ik sta er nog steeds versteld van, het ging ineens zo snel. Ik wordt door mensen aangesproken die het heel mooi vinden en daar ben ik eigenlijk wel trots op. Weet je, dit was allemaal de bedoeling niet, ik wilde gewoon even lekker zingen. Laatst heb ik op de Ede Staal-dag gezongen met een band en dat was ook al zo leuk om te doen. Ik wil zeker meer gaan zingen, maar de studie gaat voor.”

Jordi treedt al wat vaker op voor publiek, soms solo en soms als lid van het trio DriekeerNiks. Hij zingt country, Nederlands-talig, Engelse covers en wat mellow.

Hij wil dolgraag vaker met Thom optreden. “Gewoon meegaan en als je wilt meezingen de microfoon pakken en meeblèrren, net als vroeger, gezellig toch?

Thom droomt even voor zich uit, kijkt van mij naar Jordi, lijkt het heel snel overdacht te hebben en zegt: “Ik hoop op een flexibele baan, zodat ik meer kan zingen.”

Er zijn zeker veel mensen die daar op hopen Thom!

Bedankt mannen, het was een super leuke morgen.

 

Interview: Cees van de Meent 

Foto’s : Auwert Postmus 

Cookieinstellingen