PvdA Noord: Provincie schept verwarring over herindeling

Foto: SP

NOORD-GRONINGEN – Fracties van de Partij van de Arbeid in Noord-Groningen zijn verrast over de opstelling van Gedeputeerde Staten van de provincie Groningen. Hun verbazing is ontstaan naar aanleiding van een brief die door het provinciebestuur vorige week uit is gegaan.

Drie havens in 1 nieuw te vormen gemeente

Jan Willem Nanninga, PvdA-fractievoorzitter in de gemeente Winsum, snapt weinig van de keuzen die de provincie voorstaat. “Van onderaf is hun devies. Ondertussen schrijft GS wel dat de ligging van drie havens in één nieuw te vormen gemeente nu een uitgangspunt is,” aldus Nanninga.

Onnodige verwarring

Volgens de sociaal-democraat leidt dit tot onduidelijkheid: “Wat bedoelt GS met ‘een uitgangspunt’. Wat betekent dit voor de noordelijke Groninger gemeenten met en zonder haven? Een ander uitgangspunt van de provincie is dat geen ‘witte vlekken’ ontstaan. Hoe denkt GS het één en het ander te regelen? De provincie schept op deze manier onnodige verwarring. Zo’n opstelling helpt de gemeenten niet verder.”

1 gemeente ‘Van Lauwerszee tot Dollard tou’ van de baan?

Nanninga heeft signalen opgevangen dat de G7-variant, waarbij sprake is van één nieuwe gemeente ‘Van Lauwerszee tot Dollard tou’, nu definitief van de baan is. “Met de huidige opstelling neemt het provinciebestuur geen helder standpunt in. De zeven noordelijke gemeenten weten nu niet waar ze aan toe zijn. Het is alsof je met zeven spelers op een veld staat met zeven doelen. Iedereen mag een bal in een willekeurig net schieten. Alles lijkt goed, maar ook weer niet. Ondertussen is de verwarring compleet. Het provinciebestuur mag dat zichzelf aanrekenen.”

Cookieinstellingen