Groninger aardbevingsvluchtelingen op de tractor naar de Dam (met video’s )

De reis begon zaterdag 24 september 2016. De “Aardbevingsvluchtelingen” vertrokken met trekkers inclusief pipowagens vanuit het hoge noorden richting Amsterdam. Met de Dam als hoofddoel, om zo aandacht te vragen voor het gaswinningprobleem in Groningen. En het lukte! Woensdag 28 september stond het gezelschap op de Dam.

Bekijk en lees het verslag van de NPO, die mee reden op de tractor.   Een Vandaag mee op de trekker

Een hele reis wanneer je je bedenkt dat een trekker zo’n 22 kilometer per uur gaat. Bovendien zijn snelwegen voor dergelijke voortuigen niet toegankelijk. Fietsen is wellicht sneller. Maar de “Aardbevingsvluchtelingen” uit Noord-Groningen hadden hun zaak goed voorbereid. Drie dagen duurde het voordat ze aankwamen in Amsterdam.

onderweg

Vrijstaat

Op de Dam was, een complete “vrijstaat” opgebouwd met een afzetting, een douanehuisje, een dialoogtafel en de tractoren. Op ludieke wijze stelden de actievoerders de gaswinningproblematiek aan de kaak. Naast de tractoren met pipowagens waren er medesympathisanten vanuit het gebied waar de NAM schade veroorzaakt: de provincie Groningen! ‘Mensen in het westen hebben geen idee welke problemen ons boven het hoofd hangen. De regering doet er niets aan!’, pleit medeorganisator Jos van der Zee.

Als belangrijkste is het de gaswinningproblematiek in Groningen die ze wilden aankaarten, maar de organisatie neemt haar kans waar om ook het bredere probleem van de vluchtelingen toestroom richting Europa te benoemen. ‘De invasie van vluchtelingen naar Europa is enorm. Deze mensen krijgen alle steun van de overheid, terwijl we in Groningen in elkaar storten van ellende!’, aldus de Ezinger tractorrijder Jan Doornbosch .

opbouw

‘Hoeveel ellende moeten we nog over ons laten heen komen? We willen een krachtige boodschap afgeven. Het kortzichtige gasbesluit dat nu op tafel ligt brengt Groningen in gevaar. Er moet een winningsplan komen dat er voor zorgt dat Groningers normaal en veilig kunnen leven! De NAM laat Groningen zo vaak en zo hard beven dat huizen scheuren en uit elkaar vallen. Omdat de NAM geen verantwoordelijkheid pakt voor de veiligheid staan we hier op de Dam en vragen daarom symbolisch “asiel” aan! Wij zijn nu op zoek naar vaste grond’, vult Erik Gerritsen uit Lageland aan.

dam2

Doodskistjes met bakstenen

Om de politiek te bereiken hadden en de mannen 152 doodskistjes met bakstenen mee. ‘Laat die baksteen maar es op je hoofd terecht komen, dan weet je precies welk gevaar we in Groningen lopen. De Kamerleden in Den Haag bezorgen we in een volgende actie deze kistjes. Er volgt dus meer. Onze actie krijgt sowieso een vervolg’, aldus Van der Zee.

dsc_3137

De bakstenen werden honderden keren op de Dam gefotografeerd door toeristen en Amsterdammers. Van der Zee ging het gesprek met publiek en politie aan. Ondanks dat de vergunning om te protesteren ontbrak, werd de actie door de agenten gewaardeerd. ‘Het ziet er prachtig uit. Veel succes!’, lachte de politieman op de fiets.

Protest bij het NAM-kantoor ASSEN

De actie begon bij het hoofdkantoor van de NAM in Assen. De “Aardbevingsvluchtelingen” gingen zaterdag 24 september voorop in de stoet richting de NAM. Een optocht met fietsers vertrok vanuit de stad Groningen. En een optocht te voet vanaf station Assen. Doornbosch en Gerritsen vervolgden hun reis richting de hoofdstad.

dsc_3023

De reis

Vanuit Assen ging de reis naar de Drentse Hoofdvaart. De Oldtimer trekkers gingen niet hard, maar tuften mooi rustig door het landschap. Vlak voor Meppel zochten de mannen een slaapplek om de dag erna bij Lelystad te belandden. Er werd steeds “wild” gekampeerd. De pers (Oog-TV) maakte onderweg een reportage. De dag erna ging via Almere, Muiderberg, Weesp en Diemen naar Amsterdam. Twee dagen werd er op een camping aan het IJ verbleven. De dag voor de actie op de Dam, werd de route richting Dam gereden (zonder pipowagen). Een proefrit.  ‘Er is heel wat gezwaaid onderweg, ik leek de Koning wel’, grinnikt Gerritsen, ‘Het is natuurlijk al een heel avontuur om met de trekker vanuit Groningen naar Amsterdam te gaan. En zie ons hier, we hebben gewoon van twee tot half acht ’s avonds op de Dam gestaan’.

dsc_3142

 

 

Cookieinstellingen