Wandelaar voor de rechter

Foto: Archief WinsumNieuws

Een 37-jarige man uit Ulrum heeft gisteren bijna 50 kilometer gelopen om woensdag zijn rechtszaak in Leeuwarden bij te kunnen wonen.

De man vertrok dinsdagavond om 21.15 uur van zijn huis in Ulrum. Woensdagmorgen, even voor 08.30 uur meldde hij zich gistermorgen bij de rechtbank  in Leeuwarden.  Volgens zijn advocaat hield hij één pauze om even een dutje te doen in een bushokje.

De Ulrumer heeft een afkeer van gemotoriseerd vervoer en daar is ook een verband met de strafbare feiten waarvoor hij terecht moest staan.

Op 24 april, tijdens zijn dagelijkse wandeling, ontstond er ruzie met de baasjes van een paar honden in Anjum, die volgens de man agressief naar hem blaften. Toen de hondeneigenaar met een hooivork naar buiten kwam, zou de Ulrumer de bewoner met de dood hebben bedreigd. ,,Ik maak de hond dood en vermoord jullie ook”, zou hij volgens het Openbaar Ministerie hebben gezegd. Volgens de Ulrumer zou hij gezegd hebben:”Moet ik dan de volgende keer een mes meenemen?”.

Toen de politie de man aanhield en in de surveillanceauto plaatste sloeg de paniek bij hem toe en trapte hij een autoraam stuk.

Op het bureau in Leeuwarden was hij nog niet tot bedaren gekomen,  hij spuugde een agent in het gezicht, iets dat hij de volgende dag nog een keer zou herhalen. 

De rechter hield het erop dat hij verminderd toerekeningsvatbaar was op de bewuste dag. Ze legde hem een voorwaardelijke geldboete op van 500 euro. Daarnaast moet hij de autoruit vergoeden.

Cookieinstellingen