Hommage aan Ezinger kunstschilder Matthijs Röling

Het zou een verrassing moeten zijn, de hommage aan de Ezinger kunstschilder Matthijs Röling. Maar het nieuws lekte eerder uit. En gelukkig maar. Röling is namelijk niet zo van de verrassingen. In de Martinikerk in Groningen werd zaterdag 3 september om 15.00 uur de expositie ‘Hommage aan Matthijs Röling’ geopend. Een paar dagen later, woensdag 7 september, wordt in het atrium van het Provinciehuis de tentoonstelling ‘Grondleggers van het Noordelijk Realisme’ geopend. Hierin worden werken van Röling en diens tijdgenoten getoond.

Eerbetoon

Een waar eerbetoon was het. De expositie werd door ‘collega’ schilder Martin Tissing geopend. Tissing sprak vol elan en emotie over de eerste ontmoetingen met zijn vriend. Zijn bewondering voor Röling is enorm en leidt zelfs tot enige ‘jaloezie’, zo oreerde hij. De zaal in de kerk, vol pracht en praal, galmde met Tissings klanken. Eerder sprak schildersmodel Geke Hankel. Ruim veertig jaar zit Hankel in het vak. Ze stond onder andere model voor schilders als Wout Muller en Matthijs Roling. Maar ze zit met net zoveel gemak model voor eerstejaars studenten van de kunstacademie.

Martin Tissing
Martin Tissing
Geke Hankel
Geke Hankel

Erepenning

Voor zijn uitzonderlijke verdienste als docent bij de Academie Minerva en de Klassieke Academie kreeg Röling een erepenning uitgereikt: de Johan Sterenbergpenning. De onvoorwaardelijke liefde voor de kunst en dat te willen delen met anderen gaven de doorslag hem de penning toe te kennen. Vol trots nam hij de onderscheiding in ontvangst waarna het publiek in de zaal massaal een staande ovatie gaf.

Sterenberg studeerde aan Academie Minerva in Groningen, waar hij leerling was van onder anderen Willem Valk. Later werd hij docent beeldhouwen aan diezelfde Academie. Sterenberg was naast beeldhouwer ook tekenaar. Hij behoorde tot de Groep van de figuratieve abstractie. Beelden van hem bevinden zich in de openbare ruimte van diverse steden in Nederland.

DSC_2849

Afscheid

Rond kunstschilder Matthijs Röling zijn in september dus twee tentoonstellingen ingericht, in het provinciehuis van Groningen en in de Martinikerk. Aanleiding is zijn afscheid als docent aan de Klassieke Academie, het opleidingsinstituut dat tien jaar geleden mede door inspanningen van Röling is ontstaan. De tentoonstelling bevat werken van Diederik Kraaijpoel, Evert Musch, Jouke Woude, Wout Muller, Piet Pijn, Folkert Haanstra, Ger Siks, Barend Blankert, de graficus Wim van Veen en beeldhouwer Johan Sterenberg. De werken zijn veelal afkomstig uit privé-collecties.

Röling (Oostkapelle, 1943) wordt gezien als een van de boegbeelden van de hedendaagse figuratieve schilderkunst in Nederland. Door fysiek ongemak is hij nauwelijks nog in staat om werk te maken, al werd dit voorjaar in Leeuwarden nog wel een muurschildering onthuld waar hij bij betrokken is geweest.

tuintje matthijs

Tot en met 30 september is de expositie in de Martinikerk met werken van Roling en 45 van zijn oud-leerlingen te bezichtigen. Beide exposities lopen tot en met 30 september.

Lees meer:

Masterclass in de tuin van Matthijs Röling

Data en tijden

woensdag 7 september 2016 t/m vrijdag 30 september 2016

dinsdag : 11:00-17:00
woensdag : 11:00-17:00
donderdag : 11:00-17:00
vrijdag : 11:00-17:00
zaterdag : 11:00-17:00

Prijzen

Volwassen : € 1.00
Kinderen : € 1.00
65 plus : € 1.00
CJP : € 1.00

 

Reacties