Rijk aan hout, Wim Vogel timmert aan de weg met zijn bedrijf

Foto: Wim Vogel

Het is heel goed mogelijk dat u de afgelopen tijd de naam RIJKAANHOUT ergens bent tegengekomen, bijvoorbeeld in Het Winkelhuisin Leens, op een markt  of via een folder. ‘Graag wil ik iets meer over RIJKAANHOUT vertellen en de achtergrond ervan’, vertelt meubelmaker Wim Vogel.

“RIJKAANHOUT is gevestigd in Leens en is de merknaam van Vogel Meubelmakerij. Eigenaar en enige medewerker ben ik, Wim Vogel.
De meubelmakerij bestaat nu ongeveer anderhalf jaar en de naam RIJKAANHOUT ongeveer één jaar. Waarschijnlijk zult u mij kennen van Vogel Transportbedrijf waarvan ik mede-eigenaar ben. Het transportbedrijf is mijn belangrijkste tijdsbesteding en bron van inkomsten.

Maar ondanks mijn goed gevulde werkweek vind ik het belangrijk om daarnaast iets heel anders om handen te hebben. Zo’n twee jaar ben ik mij daarom gaan oriënteren op wat ik naast mijn dagelijks werk zou kunnen gaan doen. Omdat ik altijd al wel met hout bezig was ben ik de mogelijkheden gaan bekijken om meubels te maken en heb ik een cursus houtbewerking gevolgd. Dat heeft mij erg geïnspireerd om hiermee verder te gaan, en dan op een meer professionele manier.

De vraag is dan wat voor meubels je wilt gaan maken. Via tijdschriften en vooral internet kwam ik in aanraking met meubels die gemaakt werden van sloophout of ander oud hout. Meubels die op dit moment erg trendy zijn. Dat bracht mij op een idee. Wij hebben nl. altijd wel pallets bij onze loods aan de Nijverheidsweg waar we niets mee doen en altijd in de weg staan. Die zou ik kunnen slopen en het hout ervan zou ik mooi kunnen gebruiken om meubels van te maken.

Pallets worden van verschillende soorten hout gemaakt en komen overal vandaan. Ook is de ene pallet meer verweerd dan de andere. Door de verschillende soorten planken te gebruiken in één meubel heeft elk meubel dat je maakt een eigen en unieke uitstraling. Dat spreekt mij erg aan.

Hoe meer ik hierover nadacht hoe enthousiaster ik werd. Het is een mooie uitdaging om zodanige meubels te ontwerpen en te produceren dat op een doordachte manier gebruik gemaakt wordt van de eigenschappen van pallethout. Bovendien is het zo dat door meubels te maken van oud hout hergebruik van materiaal wordt gestimuleerd. Ik vind het van belang dat er duurzaam wordt omgesprongen met middelen die ons ter beschikking staan.

Daarnaast is het voor mij belangrijk dat de meubels niet als massaproduct worden vervaardigd. Elk meubel wordt op ambachtelijke wijze geproduceerd en krijgt daarbij de aandacht die het nodig heeft. Dat maakt elk meubel uniek. De meeste meubels die ik maak, worden in opdracht gemaakt. Daarnaast maak ik ook meubels naar eigen ontwerp.

Naast meubels maak ik ook woonaccessoires zoals dienbladen, snijplanken, lantaarns e.d. Op de website www.rijkaanhout.nl zijn al deze producten te zien en ook te bestellen. Ook is RIJKAANHOUT  aanwezig in het Winkelhuis waar producten van mij verkocht worden. Neem er gerust een kijkje.”

Reacties