Zonnige autocross Ulrum eindigt in regen

Foto: Autosport Groningen

Afgelopen zaterdag vond aan de Buitensingel in Ulrum de derde autocross wedstrijd plaats van AutoSport Groningen. De organisatie heeft een week lang keihard gewerkt om de wedstrijd door te kunnen laten gaan, het terrein was een week eerder door hevige regenval zo goed als onbegaanbaar geworden. Met man en macht is er zo’n beetje 500.000 liter water van de baan gepompt en heeft de zon en wind het terrein goed doen op drogen.

De dag begon in de volle zonneglorie en leverde bij zowel deelnemers en publiek enkel en alleen maar blije gezichten op. De baan lag er als een biljart laken bij en dat trok coureurs uit Groningen, Drenthe, Friesland, Noord Holland en zelfs Texel naar Ulrum voor een mooie strijd tussen mens en machine. Er waren weer zo’n 100 deelnemers naar Ulrum gekomen en wederom was de junioren klasse weer goed gevuld. In de juniorenklasse was het Johannes Mulder die elke manche wist te winnen, maar ook de broertjes Sietze Jan Alma en Johannes Alma deden goede zaken voor het clubkampioenschap. Een klasse die ook weer ruim vertegenwoordigd was, was de standaard klasse van 1950cc, er waren een behoorlijk aantal bijschrijvers en dat leverde weer andere coureurs aan de oppervlakte. Toch was Sebastiaan Knol die de beste zaken deed voor het clubkampioenschap en wist de meeste punten binnen te slepen, maar werd op de hiel gezeten door Arjen Dotinga uit Broeksterwoude en Martin Bleeker uit Dokkum.

Onze baandienst had op de lichte kleibaan van Ulrum zijn handen weer vol aan het baanonderhoud, maar de organisatie wist ondanks dit het tempo van de wedstrijden er goed in te houden. Helaas kregen ze in de derde manche van de standaard 1400cc klasse te maken met een kleine crash in bocht twee waarbij drie deelnemers betrokken waren. Één van de betrokken coureurs was enkele seconden buiten bewust zijn en klaagde hierna over nekpijn. Gelijk is de betrokken coureur door de baanmedewerkers gestabiliseerd en het medical team riep de assistentie in van de hulpdiensten. De brandweer heeft vervolgens wat ruimte gemaakt om de coureur stabiel uit zijn auto te krijgen. Dit nam helaas kostbare tijd in beslag waardoor de regnbuien ook snel het circuit bereikten, wat betekende dat de finales in de (stromende) regen moesten worden verreden. Een domper voor de organisatie want in de finales worden de prijzen vergeven. Toch worden er tijdens zo’n natte finale op een spekgladde baan andere disciplines gevraagd van de coureurs, bekeken stuurwerk bracht weer andere coureurs aan de oppervlakte wat ook wel weer de charme is van autocross, het weer heb je immers niet in de hand en is dus altijd een risico tijdens een wedstrijd.

De organisatie kijkt ondanks de regen terug op een succesvolle dag. De betrokken coureur uit de 1400 klasse is ter controle naar het ziekenhuis gebracht en daar bleek na meerdere onderzoeken dat er geen letsel was, wat voor de organisatie een hele geruststelling was. Op zaterdag 30 juli is alweer de vierde wedstrijd van AutoSport Groningen op de snelle harde kleibaan van Baflo.

Finale uitslagen:
Junioren: 1. Johannes Alma 2.Raymon Kuil 3.Sietze Jan Alma 4.Thomas Hellinga 5.Arnold Kuil 6.Gerjan Teitsma 7.Lize de Hoop 8.Xander Huberts 9.Alegeert Terpstra
Standaard 1400: 1.Rins Teitsma 2.Youri Dallinga 3.Erik Wichers 4.Andre Mulder
Standaard tot 1950cc: 1.Sietze Kommerie 2.Hans Pilon 3.Nico Braam 4.Albert Kammenga 5.Jos Bronkema
Standaard va 1950cc: 1.Arjen Dotinga 2.Chris Land 3.Thijs Molenaar 4.Henk Zuur 5.Hette van der Veen
Vrije Standaard: 1.Jacob Kuil 2.Chris van der Wal 3.Bert Zuur 4.Hendrikus Alkema 5.Freerk Bos
Regio klasse: 1.Martin Bleeker 2.Niels Danenberg 3.Sander Dijk 4.Anja Werkman 5.Luke Werkman

 

Cookieinstellingen