37ste Ronde van Kloosterburen met Dikke banden Race en Funrace

De Ronde van Kloosterburen is al niet meer weg te denken uit de zomer agenda van Kloosterburen. Gisteren werd de 37-ste ronde gereden. In 1954 was de eerste wieler wedstrijd. Toen alleen voor heren en een langere afstand dan de huidige, Het parcours liep toen over de Dijksterweg.  In 1981 werd de voorlopig laatste wedstrijd gereden er was geen animo meer bij sponsoren, organisatie en rijders.

Oud renner Jan Konijn keek altijd met veel goede herinneringen terug op de wedstrijden in Kloosterburen. Het moest toch mogelijk zijn De Ronde van Kloosterburen nieuw leven in te blazen. Hij wist een aantal inwoners van Kloosterburen enthousiast te krijgen. In 2011 werd de 31-ste Ronde van Kloosterburen gereden. Onder het publiek oud burgemeester Leegwater, vroeger een van de organisatoren.

Dikke Banden Race

Een belangrijk onderdeel is de Rabo Dikke Banden Race. Het grote aantal kinderen aan de start is een unicum in Nederland.  Fanatiek op loopfietsen, driewielers en fietsen reden de kinderen hun rondje, met trotse vaders, moeders, opa’s en oma’s langs de kant.

Al om 12.45 uur startte de jongste groep wielrenners van Kloosterburen en omgeving. Iedereen die kan fietsen kon mee doen in deze groep. Alle kinderen tot en met geboorte jaar 2010. De jongste kinderen fietsten 1 rondje.
De oudste kinderen fietsten 4 rondjes, ze deden dit in een koppelwedstrijd. Alle koppels zijn mogelijk jongen/jongen, meisje/meisje, jongen/meisje. Je mocht zelf een koppel vormen. In deze wedstrijd komt het ook aan op tactiek. Ieder fietst 2 ronden achter elkaar dus samen 4 ronden. Wie van de twee is het snelst laat je die als eerste starten of als tweede. Door een tik op schouder te geven geef je aan dat de volgende moet starten. Het is handig om je vast te houden aan het hek, dan kun je je als het ware afzetten. Als je nog echt moet opstappen kost dat tijd. Maar je kunt je ook voor kiezen een soort aanloop te nemen en dan op de fiets te springen.

Deze bijzondere wedstrijd is alleen voor de oudste leeftijdsgroep, geboorte jaar 2005-2004.

Funrace

Nieuw in het programma was de Funklasse, een categorie voor renners zonder licentie zowel dames als heren. Voorwaarde was dat de deelnemers wonen in gemeente De Marne. In 10 ronden streden zij om een plaats op het huldigingspodium. Deze spannende wedstrijd werd om 17.15 uur verreden. Een Funrace met allemaal toppers uit Kloosterburen en omgeving in de Ronde van Kloosterburen. Jammer van de regen, maar ze streden als echte professionals.

Uienbokaal

In zowel de heren als de dames wedstrijden zijn er de komende 5 jaar 2 extra leidersprijzen te winnen. Het gaat hier om de uienbokaal van sponsor FHTrade, excellence in onions. Dit Poolse bedrijf heeft zich voor 5 jaar als platinasponsor en de uienbokaal verbonden aan de Ronde van Kloosterburen. De uienbokaal is een wisselprijs in de vorm van een grote ui, waarop de winnaar zijn/haar handtekening zet.

De leidersprijs is voor de wielrenner die het meest aantal keren als eerste de finish streep passeert.

Voor alle renners van de funklasse, dames en heren was er een zak uien.